Pretraži
U bliskoj budućnosti nam prijeti prometni kaos zbog samovoznih automobila – tvrde stručnjaci

U bliskoj budućnosti nam prijeti prometni kaos zbog samovoznih automobila – tvrde stručnjaci

Objavljeno: 06/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: wheelsage.org

Za razliku od klasičnih automobila koje sami vozimo, samovozni automobili neće se trebati parkirati u blizini mjesta gdje se nalazimo kako bi nam kasnije bili dostupni. S obzirom na njihovu autonomnost, oni će sami doći na lokaciju koju odredimo gdje god da se prethodno nalaze.

Ovisno o tome kako budu isprogramirani, ali lako je vjerojatno da će, oslanjajući se na umjetnu inteligenciju i logiku ekonomičnosti, za samovozne automobile biti bolji izbor kružiti gradom u potrazi za besplatnim parkirnim mjestom na otvorenom ili pak otići na kućnu adresu i tamo se parkirati.

Sve ovo moglo bi dovesti do ozbiljnih problema sa parkiranjem pa i svojevrsnog parkirnog kolapsa jer zamislite stotine samovoznih automobila koji funkcioniraju po istoj logici fokusirajući se na ograničen broj besplatnih parkirnih mjesta ili pak beskrajno kružeći gradom.


Samovozni prometni kaos

Samovozni prometni kaos

Samovozni prometni kaos


Studija koja se bavi ovom tematikom pokazala je da bi za samovozne automobile, odnosno njihove vlasnike, moglo biti jeftinije da im automobili besciljno kruže gradom čekajući da ih vlasnik pozove nego da se sparkiraju u obližnju javnu garažu. Rezultati izneseni u studiji dobiveni su nakon istraživanja provedenog na području kalifornijskog grada San Francisca.

Kao rješenje ovog potencijalnog problema nameće se podizanje cijena ulaska i zadržavanja automobila u određenim gradskim zonama gdje  postoji povećana koncentracija cestovnog prometa, u pravilu se radi o gradskim i poslovnim središtima.

Ova igra logike zapravo ima smisla jer ako podignemo cijenu „besciljnog kruženja“ ili zadržavanja na vanjskim parkirnim mjestima, koja nisu predviđena za duže parkiranje, tada prisiljavamo umjetnu inteligenciju automobila koja se vodi „egoističnom“ ekonomičnošću da odlulči parkirati automobil u blizini odredišta svog vlasnika, kao što bi to i on sam učinio da je upravljao klasičnim automobilom.

Sličan problem se već neko vrijeme pojavljuje kod velikih zračnih luka gdje vozači nerijetko pribjegavaju polaganom kruženju jer ne žele plaćati skupi parking u sklopu zračne luke.


Pogledaj galeriju


Samovozni prometni kaos

Povratak na vrhpointer
Zatvori X