Pretraži
Toyota u partnerstvu s Mazdom i Densom kreće u izgradnju električnih automobila

Toyota u partnerstvu s Mazdom i Densom kreće u izgradnju električnih automobila

Objavljeno: 02/10/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Toyota

Toyota se planira, u partnerstvu s Mazdom i dobavljačem automobilskih dijelova – Densom, upustiti u pothvat razvoja električnih vozila.

Toyota, kao najveći japanski proizvođač automobila, planira se na ovaj način ubrzano ubaciti u utrku izgradnje električnih automobila te tako sustići europske konkurente poput VW-a i BMW-a.


Toyota GR


Nova tvrtka, nazvana EV Common Architecture Spirit Co., raditi će na razvoju arhitekture i komponenti električnih vozila za uporabu u širokom rasponu segmenata – od mini vozila i SUV-a do laganih kamiona.

Partnerstvo se zasniva na novom savezu između najvećeg i jednog od najmanjih proizvođača automobila u zemlji, a pokrenut je u kolovozu.

Tvrtke su naime još tada najavile suradnju, izjavivši da će surađivati na više područja, uključujući električne automobile, a Toyotin potpredsjednik Shigeki Terashi je rekao da će dijeljenje tehnologije Mazdi i Toyoti pružiti veći veće područje djelovanja i naravno, smanjiti troškove.


Toyota GR


Terashi je, treba napomenuti, proglašen i predsjednikom novog saveza.

Tvrtke su naglasile da sve stroži propisi o emisiji štetnih plinova tjeraju proizvođače automobila diljem svijeta da se okrenu prema proizvodnji električnih vozila. No, visoki troškovi električnih automobila, djelomično zbog skupih baterija, stvorili su potrebu da čak i suprotstavljene strane razmisle o ujedinjenju resursa i zajedničkom radu.


Mazda CX-3


Dodali su da će njihov novi pothvat biti otvoren suradnji s drugim proizvođačima automobila i dobavljačima, kako bi zajedničkim snagama išli prema naprijed.

“Ogromna ulaganja i vrijeme potrebno za pokrivanje svih tržišta i segmenata vozila, predstavljaju veliki pritisak za individualne proizvođače automobila. Uz to, novi propisi koji određuju da svaki proizvođač mora imati određeni udio električnih vozila, jednostavno će potaknuti više spajanja dosad nepovezanih brendova”, smatraju obje kompanije.


Pogledaj galeriju

Toyota i Mazda će svaka zasebno biti odgovorna za razvoj specifičnih vozila, a nabava dijelova neće utjecati na to koji će sve dobavljači moći sudjelovati u ovoj temeljnoj fazi razvoja tehnologije. Drugim riječima, svaka će tvrtka potpuno samostalno donositi odluke o svojem poslovanju.

Očekuje se da će Toyota početi prodavati nova električna vozila u Kini unutar sljedećih nekoliko godina, a planiraju, početkom 2020-ih, predstaviti vozila s novim, krutim baterijama nove generacije, koje bi osigurale brže punjenje i veći domet.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X