Pretraži
Toyota Supra se nakon dvadest godina (napokon) vraća sa stilom

Toyota Supra se nakon dvadest godina (napokon) vraća sa stilom

Objavljeno: 11/10/2018 / Autor: Mihael / Foto: Toyota

Nova Supra, kada izađe u javnost, bit će Toyotin predvodnik u segmentu sportskih automobila. Glasine o Suprinu povratku krenule su nedugo nakon obustavljanja proizvodnje i prodaje Suprine kultne generacije modela s kraja 1990-ih.

Priča o ovoj, po prvi put od 1990-ih, stvarnoj Supri krenula je 2013. godine kada su se Toyota i BMW udružili u izradi nove platforme za sportski automobil. Godinu dana kasnije, Toyota je predstavila koncept imena FT-1 na detroitskom autosalonu, najvećem u sjevernoj Americi. Tada je priča eksplodirala jer svijet je nakon više od desetljeća špekulacija vidio kako će izgledati buduća generacija Supre. Prvi put se radilo o nečem opipljivom, a ne samo pukim glasinama i nagađanju.

Nekima možda nije razumljivo zašto tolika frka oko, eto, još jedne Toyote. Budimo na čisto onda, radi se o oživljavanju sportskog modela koji je stekao kultni status u prvom nastavku globalno popularnog filmskog serijala Brzi i žestoki. Pobjedivši oholog Ferrarija u uličnoj utrci, Supra je zacementirala svoj status i ojačala već popularnu i rastuću tuning scenu u svijetu, a pogotovo u SAD-u.


Toyota Supra prototip 2018

Toyota Supra prototip 2018

Toyota Supra prototip 2018


Postavši doslovno hollywoodska zvijezda, Supra je dobila ulogu maskote čitave tuning scene koja na ovaj način postaje dijelom mainstreama i popularne kulture na globalnoj razini. Osim kratke ali povijesne uloge u filmu, Supra je osigurala svoj status u očima i srcima publike i putem popularne video igre Gran Turismo.

Nakon kratkog podsjetnika iz povijeti i opće kulture, vratimo se u sadašnjost.

Napokon, 2018. godine, Toyota je prekinula sve glasine o novoj Supri službeno obznanivši na ženevskom autosalonu oživljavanje Suprinog imena kroz potpuno obnovljeni model sportskog kupea.

Nova Supra će biti predstavljena svijetu i svim nestrpljivim obožavateljima njenih tečnih linija na detroitskom salonu automobila u siječnju 2019. godine, jer upravo je SAD matično tržište za ovog popularnog Japanca.

Unutrašnjost Supre bit će već sasvim očekivano opremljena svom potrebnom digitaliziranom tehnologijom a mnogo detalja dijelit će sa novim BMW-om Z4 s kojim ima i zajednički razvijenu platformu vozila.

Pored cestovne verzija, nova Supra bit će dostupna kao trkaći automobil a uz to čak i u NASCAR izvedbi za ovalne utrke.


Pogledaj galeriju


Toyota Supra prototip 2018

Povratak na vrhpointer
Zatvori X