Pretraži
Toyota, KTM i Kamaz su pobjednici Dakara 2019 !

Toyota, KTM i Kamaz su pobjednici Dakara 2019 !

Objavljeno: 18/01/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool, A.S.O. DPPI

Nakon deset etapa po Peruu završio je 41. rally Dakar! I to u tipičnom stilu; trijumf Toyote i Nassera Al-Attiyaha, odustajanje Peterhansela radi ozljede leđa suvozača i tehničke poteškoće za Loeba…

Da, na dva kotača je slavio Tobey Price, čelični Australac na KTM-u koji je vjerojatno potrošio sve peruanske zalihe leda na još nezaraslu frakturu skafoidne kosti koju je zaradio nekoliko tjedana prije starta.

Drugi naslov za Pricea, 18. ZAREDOM za KTM! Da, Brabec je na HRC Hondi uredno vodio osam etapa – dok Honda nije stala, kao i Barreda na samom početku, a i Yamaha van Beverena je stala pred samim ciljem…Među automobilima samo jedna posada je uspjela izbjeći sve zamke i uspješno balansirati između brzine i preciznosti, uz sjajnu navigaciju i provjereno pouzdanu platformu –  Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel.

Od deset etapa bili su najbrži na tri, identično broju Nasserovih dakarskih trijumfa. Katarski„Pustinjski princ“ se jednostavno odvojio na osmoj etapi (Super Ica), i taktički odbijao slijedeće napade Stéphanea Peterhansela, Sébastiena Loeba i Nanija Rome.

Da, Toyota je razvalila ovaj Dakar, uz pomoć Team Overdrivea koji je dosad brinuo o MINi-ju i Peugeotu. MINi je ostao u drugom planu, Nani Roma je završio drugi, Przygonski četvrti.Ispred njega je završio Loeb, koji bi konkurirao za pobjedu da nije bilo prečestih navigacijskih i mehaničkih problema – četiri etapne pobjede (najviše od svih) su samo dokaz vozačke briljantnosti.

U popularnoj Side by Side kategoriji je pak dominirao Čileanac Francisco „Chaleco“ Lopez, u quadovima Argentinac Nicolás Cavigliasso, koji je bio najbrži u 9 od 10 etapa.

Samo su tri natjecatelja osvojila devet brzinaca na Dakaru; Hubert Auriol , Jacky Ickx i Vladimir Čagin. Da, Pierre Lartigue je osvojio 10, ali je Dakar tada imao 16 etapa. 90% etapnih pobjeda? Kapa dole frajeru!Koji je Kamaz pobijedio? Da, pitanje nakon svakog Dakara ostaje isto u kategoriji kamiona – ovaj put je to Eduard Nikolajev! Stisnuli su ga malo Karginov i Sotnikov (koji je nakratko preuzeo vodstvo dva ana prije kraja), ali trostruki pobjednik je u finiširao u stilu svog šefa momčadi Vladeka Čagina.

Impresivno! Tragičar dana? Definitivno Pablo Quintanilla, koji je imao minutu zaostatka za Priceom. Potpuni napad je završio padom sa Husqvarne samo nekoliko kilometara nakon starta etape i ozljedom članka.

Sam Sunderland i kazna su ga izgurale sa podija. Šteta. Više sreće na Dakaru 2020.! Čestitke našima; Danijel Šaškin i Saša Bitterman sa svojim Can Am Maverickom X3 desetu etapu završili kao 47.( uz prevrtanje na krov!), ukupno zauzevši 35.mjesto!
Pogledaj galeriju Pogledaj galeriju

Toyota, KTM i Kamaz su pobjednici Dakara 2019

Povratak na vrhpointer
Zatvori X