Pretraži
Toyota je patentirala tehnologiju koja će lopove špricati sa suzavcem

Toyota je patentirala tehnologiju koja će lopove špricati sa suzavcem

Objavljeno: 13/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Toyota

Toyota, inače prilično rezervirana kompanija kada je u pitanju usvajanje inovativnih tehnologija u automobilima, odlučila se za stavljanje patenta na sustav „parfumiranja“ kabine vozila. Ono što taj sustav čini posebnim i pomalo bizarnim jest činjenica da je u mogućnosti prskati i suzavac po kabini vozila ukoliko sigurnosni sustav u automobilu utvrdi da je u vozilo provaljeno.

S obzirom da je ovdje riječ o „plahoj“ Toyoti, patentiranje ovakvog sustava se čini još bizarnijim nego li da se radi o nekom drugom proizvođaču automobila. Nećemo nikoga imenovati da ne bi bilo demantija. Sigurnosni sustav za sprečavanje krađe pomoću suzavca zamišljen je da se aktivira prilikom neovlaštenog paljenja motora. Samo se nadamo da prestravljeni lopov neće pokušati voziti automobil u oslijepljenom i dezorijetiranom stanju, jer šanse za karambol su prilično velike.

Ovaj sustav zapravo je dio šireg koncepta, kojim Toyota želi doskočiti sličnom sustavu u Mercedesu. Doduše, Mercedesu nije palo na pamet špricati suzavac po kabini nego razne parfeme i osvježivače prostora kako bi se vozač i putnici ugodnije osjećali u teutonskom luksuzu srebrne strijele.Ekipa iz Toyote ipak nije pobrkala sve lončiće, tako da suzavac nisu zamijenili za parfem ili osvježivač. On je samo namijenjen kao sredstvo „dobrodošlice“ nepozvanim vozačima. Za sve ostale, sa potrebnim identifikacijama, Toyota plainra personalizirati atmosferu unutar kabine na višoj razini nego li to za sada pruže i jedan konkurentski proizvođač na tržištu, što uključuje i skupocjeni Mercedes.

Ovisno tko ulazi u automobil (a da nije lopov), Toyota će ga identificirati putem njegovog pametnog telefona te automatski uljepšati dan otpuštanjem unaprijed definiranog omiljenog mirisa te osobe. Napuštanjem Toyotinog automobila, sustav će u kabinu otpustiti neutralizator mirisa kako bi osigurao da se sljedeća osoba ne zatekne u neugodnoj sitaciji jer eto primjerice prethodni vozač je baš veliki obožavatelj češnjaka.

Zanemarimo li preferencije parfema, što i samo po sebi može biti nezgodno jer od toliko mirisa i sprejeva, pitamo se hoće li biti i malo kisika u kabini, postavlja se pitanje sigurnosti sustava sa suzavcem. Zamislite da vas automobil greškom zamijeni za lopova, pa umjesto omiljenog parfema, dobijete punu porciju suzavca u lice. Da ne spominjemo što bi se moglo dogoditi sa spremnikom suzavca u slučaju prometne nesreće te njegovog nekontroliranog ispuštanja u kabinu vozila.

Zvuči li vam sve ovo pretjerano za vašu omiljenu japansku marku, vjerujemo da će ukoliko i dođe u ponudu, ovakav sustav biti opcijska oprema, a šanse za uvođenje suzavca čine nam se prilično male. Za sve ljubitelje Jamesa Bonda, vjerujemo da negdje postoji neka radionica gdje će vam htjeti ugraditi samo sustav sa suzavcem, ako smo vam već dali ideju.


Pogledaj galeriju


Toyota suzavcem na lopove

Povratak na vrhpointer
Zatvori X