Pretraži
Totalno nova i revolucionarna Mazda 3 uskoro dolazi na tržište a ovo za sada znamo o njoj

Totalno nova i revolucionarna Mazda 3 uskoro dolazi na tržište a ovo za sada znamo o njoj

Objavljeno: 08/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Mazda

Nova Mazda 3 bit će predstavljena ovaj mjesec na salonu automobila u Los Angelesu, za to imamo i službenu potvrdu od samog proizvođača. Iako u javnost nisu procurile nikakve nove ili konkretne informacije o novom japanskom kompaktu, Mazda nam je dala dosta informacija tijekom proteklih godinu dana.

Možemo reći da je sve počelo na prošlogodišnjem tokijskom autosalonu gdje je predstavljen koncept pod nazivom Kai. Tada je već najavljeno kako će buduća Mazda 3 u svom tržišnom ruhu, dizajnom i proporcijama biti vrlo slična konceptu koji ju najavljuje.

Vjerojatno jedna od najvažnijih stvari za istaknuti jest da je koncept Kai napravljen na novoj modularnoj platformi imena SkyActiv-Vehicle Arhitecture a koja će svjetlo dana ugledati za ozbiljno po prvi puta upravo na novoj Mazdinoj 3-ci.


Nova Mazda 3

Nova Mazda 3

Nova Mazda 3


Mazda će u Los Angelesu uz uobičajeni kompakt sa petora vrata predstaviti i malu limuzinu također oznake 3, samo sa četvora vrata. Na osnovi informacija dostupnih kroz posljednjih godinu dana, od početka priče o novoj Mazdi 3, možemo sa sigurnosti reći da će nova generacija atraktivne Mazde imati veću razinu ozbiljnosti i upečatljivosti u dizajnerskim rješenjima od aktualne generacije.

Pored već spomenute SkyActiv modularne platforme vozila, nova 3-ca će donijeti sa sobom i inovaciju u području motorizacije. Ispod poklopca motora nalazit će se novi SkyActiv-X benzinski motor koji će zahvaljujući inovativnoj tehnologiji paljenja goriva smanjiti potrošnju, prema navodima iz Mazde do čak 30% uz povećanje okretnog momenta na razinu inače karakterističnu samo za turbodizelaše, govorimo o povećanju od 20% u odnosu na klasični turbobenzinac.

Na testnim vožnjama koncepta Kai početkom ove godine, u praksi je isproban novi SkyActiv-X 2.0-litreni benzinski motor visoke kompresije. Njegova tajna se krije u ubrizgavanju i paljenju male količine benzina pomoću visoke kompresije, slično kao u dizelašima. Inovativno paljenja bez iskre tek se treba pojaviti u serijskom modelu Mazde 3 kako bismo mogli govoriti o svojevrsnoj minirevoluciji kod benzinaca.


Pogledaj galeriju


Nova Mazda 3

Povratak na vrhpointer
Zatvori X