Pretraži
Tisuće žena u Saudijskoj Arabiji prvi put se upisuje u autoškolu. Ako im muškarci, prije toga to i dopuste

Tisuće žena u Saudijskoj Arabiji prvi put se upisuje u autoškolu. Ako im muškarci, prije toga to i dopuste

Objavljeno: 12/03/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Dok su žene prošli tjedan diljem svijeta obilježavale Dan žena, ove godine su pripadnice ljepšeg spola imale posebno velik razlog za slavlje i u Saudijskoj Arabiji.

Naime, od lipnja žene će napokon moći legalno voziti u ovoj državi, pa je nevjerojatna masa njih upravo krenula u auto škole, kako bi bile spremne za vožnju kad na snagu stupi novi zakon.


promet


“Kad sam tek čula za ovu vijest, bila sam u šoku. Bila sam stvarno ushićena i uzbuđena”, rekla je jedna učenica autoškole, još uvijek u blagoj nevjerici zbog toga kako će se stvari konačno promijeniti

Vožnja će ženama otvoriti vrata gotovo neusporedivoj mobilnosti i nezavisnosti. Sada će žene u Saudijskoj Arabiji moći lakše doći do posla bez da se moraju oslanjati na ikoga osim na same sebe. To je posebno važno na mjestima na kojima nema dobro funkcionirajućeg i lako dostupnog javnog prijevoza.


Pogledaj galeriju

Od prošle godine, nezaposlenost u Saudijskoj Arabiji iznosi 12,7 posto, što je gotovo 906.552 ljudi. Oko 75 posto te brojke čine žene, prema Al Jazeeri. No s novom mobilnošću, postoji šansa da će ta brojka pasti.

Naravno, žene će i dalje trebati dopuštenje muškarca da mogu igdje putovati, zbog vrlo strogih zakona u zemlji. Dakle, situacija je i dalje vrlo daleko od idealne, no i ovo je neki pomak


Povratak na vrhpointer
Zatvori X