Pretraži
Tesline baterije imat će životni vijek preko 1.6 milijuna kilometara

Tesline baterije imat će životni vijek preko 1.6 milijuna kilometara

Objavljeno: 25/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Prošloga travnja, Elon Musk je izašao u javnost sa još jednom od svojih nadobudnih izjava, da će Tesla uskoro opskrbljivati svoje automobile baterijama koje imaju životni vijek od 1.6 milijuna kilometara. Pogledamo li trenutnu situaciju u svijetu električnih automobila, to cifra je i više nego li dvostruka od najboljega što se trenuto nalazi u ponudi. Više manje najdugovječnije baterije nudi upravo Tesla, međutim one nisu niti blizu životnog vijeka od 1.6 milijuna kilometara.

Sada su Muskove riječi potvrdili i znanstvenici sa svojim stručnim člankom objavljenim u jednom znanstvenom časopisu. Radi se o grupi kanadskih znanstvenika sa sveušilišta Dalhousie koje ima ekskluzivnu suradnju sa Teslom. Prema njihovom istraživanju baterije ne bi trebale izgubiti više od 10% kapaciteta tijekom svoga životnoga vijeka.

Pitate li se kome u osobnom automobilu treba baterija sa životnim vijekom od 1.6 milijuna kilometara, odgovor je jasan. Električni automobili i mobilnost nadolazeće nam budućnosti činit će svakodnevni transport drugačijim nego li smo to do sada imali prilike vidjeti. Autonomna vozila kategorija su koja će u budućnosti  predstavljati značajan udio voznoga parka razvijenih država.


Tesla baterije 1.6 milijuna km

Tesla baterije 1.6 milijuna km

Tesla baterije 1.6 milijuna km


Tesla i sama razvija dvije kategorije autonomnih vozila koja će neovisno o proizvođaču napraviti revoluciju u prometu. Samovozni šleperi i robotizirani taksiji, prevozit će robu i ljude u skoroj budućnosti. S obzirom da njima upravljaju strojevi, odnosno računala, umor je nepoznata kategorija pa se takva vozila mogu voziti dokle god ima goriva, odnosno struje u baterijama.

Oni će osim toga raditi ogromnu kilometražu na dnevnoj i godišnjoj razini tako da se brojka od 1.6 milijuna kilometara više i ne čini toliko nedostižnom. Poznato nam je i da neki od najizdržljivijih automobila s unutarnjim izgaranjem prelaze milijun kilometara za svoga životnog vijeka tako da ostale komponente nisu toliko sporne a na koncu su i zamijenjive. Dugovječnost baterija je ključna zbog njihove vrlo visoke cijene izrade pa se ne priželjkuje izmjena ključne komponente koja, vidjeli smo, može koštati i više od polovine automobila.

Kanadski znanstvenici zapravo nisu otkrili „toplu vodu“ predstavljajući ove baterije, samo se radi o iznimno optimiziranim i usavršenim baterijama koje koriste već dobro poznatu u postojeću tehnologiju. Zanimljivo je da tim kanadskih znanstvenika stavlja svoja dostignuća na raspolaganje javnosti jer žele da i drugi proizvođači podignu životni vijek svojih baterija. Doista neobično u današnje vrijeme kada profit upravlja svime a zatiranje konkurencije uz „politički korektan“ osmijeh na licu postaje dijelom bontona.

Ipak, ostaje vrlo izvjesno da kanadski znanstvenici u suradnji s Teslom imaju spremne još i bolje baterije od ovih koje predstavljaju javnosti. Ovim potezom Tesla ujedno pokazuje svima svoju tehnološku superiornost, dajući pritom šansu konkurenciji da uhvati korak s vremenom.


Pogledaj galeriju


Tesla baterije 1.6 milijuna km

Povratak na vrhpointer
Zatvori X