Pretraži
Teslina tvornica u Njemačkoj o kojoj svi pričaju je pod upitnikom zbog skore sezone parenja životinja

Teslina tvornica u Njemačkoj o kojoj svi pričaju je pod upitnikom zbog skore sezone parenja životinja

Objavljeno: 02/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Tesla / wikipedia.org

Problemi s Teslinom tvornicom u Njemačkoj – Najpoznatiji svjetski proizvođač električnih automobila, američka Tesla, već je pred neko vrijeme na sva zvona najavila granju golemog tvorničkog postrojenja na europskom tlu. Tesla je kao „obećanu zemlju“ pronašla upravo Njemačku, najveću europsku autoindustriju. Plan je da se Teslina tvornica smjesti u okolici Berlina što bi bio velik gospodarski pothvat zataj dio Njemačke koji inače nema neku osobito razvijenu autoindustriju.

Tesla od velike objave u teatralnom stilu Elona Muska i nije poduzela nešto osobito vidljivo u smjeru izgradnje tvornice. Problem se pojavljuje i s njemačkim pravnim okvirom koji određuje da se mora poštovati sezona parenja divljih životinja. Ukoliko realizacija projekta i radovi na tvornici ne započnu do sredine ožujka, Tesla bi se mogla pronaći u sukobu sa njemačkim propisima, a dobro je poznato koliko je stranka Zelenih jaka.

  

Prema njemačkim propisima iz područja ekologije, projekt u gradu Gruenheideu, gdje bi trebala biti Teslina tvornica mogao bi biti odgođen za devet mjeseci ukoliko radovi ne počnu na vrijeme, odnosno prije sezone parenja. Tesla još treba napraviti uvjerljiv prijedlog s kojim će izaći pred lokalne vlasti i ujedno zadovoljiti njihove zahtjeve najviše vezano za ekologiju. Tek tada bi cijeli projekt trebao dobiti zeleno svjetlo.


Teslina tvornica u Njemačkoj pod upitnikom

Teslina tvornica u Njemačkoj pod upitnikom

Teslina tvornica u Njemačkoj pod upitnikom


 

Problemi s Teslinom tvornicom u Njemačkoj

Neki sve ovo vide kao otpor Nijemaca prema Tesli i njenom ulasku izravno na njemačko tržište koristeći lokalnu radnu snagu i stručnjake. U kontekstu ekologije, Elon Musk se našao u nezgodnoj situaciji kada je u pitanju korištenje lokalnih vodenih potencijala i tokova koji bi Tesli bili nezaobilazan dio čitavog projekta.

Ukoliko projekt uspije i realizira se, nova tvornica bi godišnje trebala proizvoditi i do 500,000 električnih automobila, zapošljavati 12,000 ljudi te već samim time dodatno ugroziti njemačke velikane autoindustrije, BMW-a, Volkswagena i Mercedesa. Da se na terenu ipak radi, to najbolje znaju radnici koji su već pročešljali velik dio šume, površine otprilike 150 nogometnih igrališta te sa tog terena uklonili brojne ostatke streljiva i eksplozivnih naprava zaostalih još iz Drugog svjetskog rata.


Pogledaj galeriju


Problemi s Teslinom tvornicom u Njemačkoj

Povratak na vrhpointer
Zatvori X