Pretraži
Teslina „gigatvornica“ kod Berlina dobila crveno svjetlo. Zeleni se žale na krčenje šume

Teslina „gigatvornica“ kod Berlina dobila crveno svjetlo. Zeleni se žale na krčenje šume

Objavljeno: 23/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Nijemci zaustavili Teslu – Tvornica „Giga Berlin“ kako su ju već počeli neformalno zvati, na išla je na prvu ozbiljnu prepreku. Ekološki osvješteni Zeleni u Njemačkoj imaju velik politički i društveni utjecaj. U njihovim glavama se ne vrti sve oko „zelembaća“ sa likom američkih predsjednika. Problem je nastao kada su radnici koji pripremaju teren za izgradnju nove Tesline supertvornice počeli krčiti velike šumske površine.

Zemljište na kojem treba nastati prva gigatvornica u Europi površine je 92 hektra a njemački državni sud saveznih država Berlin i Brandenburg je naredio Tesli da zaustavi sve radove do daljnjeg kako bi se u potpunosti razmotrila žalba Zelenih. Ove se događa unatoč prethodnim obećanjima iz Tesle prema kojima bi kalifornijski div trebao posaditi stabala i više nego li će ih posjeći u svrhu izgradnje tvornice.

  

Obustava radova je stupila na snagu odmah zbog procjene suda da bi se u suprotnom krčenje šume završilo u svega tri dana, prije nego li bi se elementi žalbe mogli u potpunosti razmotriti. Nekoliko godina ranije i njemački domaći favorit BMW je želio izgraditi svoju novu tvornicu na istoj ovoj lokaciji ali je također naišao na otpor lokalne zajednice koja ne želi da se uništava priroda.


Nijemci zaustavili Teslu

Nijemci zaustavili Teslu

Nijemci zaustavili Teslu


 

Nijemci zaustavili Teslu

Za razilku od drugih dijelova Njemačke, područje Brandenburga i okolica Berlina nemaju razvijenu autoindustriju pa bi bilo za očekivati da će tamošnji stanovnici objeručke dočekati nove poslovne prilike i razvoj industrije. Treba uzeti u obzr da se ovdje radi o Njemačkoj, ne o Kini gdje je građena posljednja Teslina gigatvornica. Kineske vlasti na svim razinama su objeručke dočekale Elona Muska i pomogle mu na sve načine što prije upogoni svoju tvornicu.

Za Nijemce doista ne bi bilo korektno reći da nisu industrijska nacija, ali očito postoje određeni kriteriji preko kojih ne žele prelaziti bez da u najmanju ruku iskažu svoje neslaganje. Dugoročno gledano, vrlo je vjerojatno da će Elon Musk pronaći načina kako da izgradi tvornicu koju je zamislio i to baš na mjestu koje si je zacrtao. Pitanje je samo koliku će cijenu i pod kojim uvjetima biti spreman platiti kako bi ostvario svoje planove.


Pogledaj galeriju


Nijemci zaustavili Teslu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X