Pretraži
Tesla: tržišna vrijednost $107 milijardi. VW ostao treći a jedino još Toyota vrijedi više

Tesla: tržišna vrijednost $107 milijardi. VW ostao treći a jedino još Toyota vrijedi više

Objavljeno: 25/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Tesla vrijedi preko $100 milijardi – Teslini financijski problemi i neisporučivanje automobila, što je još donedavno bila glavna tema razgovora kada se raspravljalo o tom kalifornijskom proizvođaču, sada izgledaju kao prošlo svršeno vrijeme. Priznat ćemo, proizvodnja je još uvijek dosta nategnuta, isporuka osnovne verzije Modela 3 je stavljena pod tepih, izbacuju brojne prototipove ali ih ne pretvaraju u serijska vozila ali Tesline dionice svejedno rastu poput brzine Modela S P100D u „ludicrous“ modu.

Glavna vijest u autoindustriji iz poslovnog aspekta jest mala eksplozija vrijednosti Tesle kao kompanije na globalnom tržištu. Još nedavno smo čitali o tome kako je tržišna vrijednost Tesle prerasla vrijednost Forda i General Motorsa zajedno. Sada su oni ostavljeni debelo iza da se koprcaju međusobno u blatu dok Tesla izgleda nezaustavljivo juri prema vrhu autoindustrije.

  

Jedini koji se još mogu tržišno mjeriti sa vrijednosšću Tesle od tradicionalnih proizvođača automobila su njemački Volkswagen i japanska Toyota. Prema najnovijim informacijama s tržišta dionica, Teslina vrijednost je dosegnula cifru od 107.2 milijarde američkih dolara te je time preskočila najvećeg europskog konkurenta i apsolutnu legendu autoindustrije, njemački VW čija se vrijednost procjenjuje na 99.4 milijarde „zelembaća“.


Tesla vrijedi preko $100 milijardi

Tesla vrijedi preko $100 milijardi

Tesla vrijedi preko $100 milijardi


 

Tesla vrijedi preko $100 milijardi

Vrijednost Teslinih dionica se opasno približava iznosu od 600 dolara po dionici zahvaljujući ćemu je kompanija Elona Muska i ostavila iza sebe Herberta Diessa na čelu VAG grupacije. Sam Diess je nedavno priznao kako se Teslu više ne može smatrati marginalnim proizvođačem automobila koji „puca“ samo na tehnološke ekscentrike spremne riskirati sa inovativnim proizvodima poput električnih automobila. Tesla je sada neupitan dio „mainstream“ industrije.

Teslina vrijednost se dakako ne temelji samo na proizvodnji električnih automobila, jer Elon Musk vodi Teslu upravo poput neke tehnološke IT kompanije. Pored samih automobila, Tesla razvija čitav niz vezanih tehnologija stvarajući svojevrstan ekosustav, što je također tipično za IT kompanije. Da ne govorimo o SpaceX svemirskom programu.

Pomalo je zastrašujuća cijela ova priča ako znamo da je Tesla prošle godine prodala svega 367,500 automobila dok je Volkswagen u istom razdoblju prodao rekordnih 10,974,600 automobila. Sve ovo su donekle očekivana kretanja brzorastuće IT start-up kompanije kako Teslu možemo opravdano zvati. Kako će se ovakav rast odraziti na tržišni udio kada su automobili u pitanju, to nam ostaje vidjeti.

Treba uzeti u obzir da svijet autoindustrije ne funkcionira baš poput IT sektora a kupci tradicionalno imaju duboke privrženosti određenim brendovima. Sigurni smo da ako itko može tu priču okrenuti naglavačke onda je to Tesla sa Elonom Muskom na čelu. Sada ispred Tesle ostaje samo Toyota sa velikom prednošću. Vrijednost japanskog konglomerata se procjenjuje na 230 milijardi američkih dolara pa bi Tesline dionice trebale dosegnuti vrtoglavih 1,250 dolara kako bi ugrozile Toyotu, barem na papiru.Tesla vrijedi preko $100 milijardi

Povratak na vrhpointer
Zatvori X