Pretraži
Tesla ponovo na sudu. Nikola Motor ih tuži da su kopirali njihov kamion

Tesla ponovo na sudu. Nikola Motor ih tuži da su kopirali njihov kamion

Objavljeno: 26/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: Nikola Motor

Nikola tuži Teslu – Prošlo je već skoro dvije godine otkako je Nikola Motors podnio tužbu protiv Tesle zbog navodnog kopiranja njihovog kamiona Nikola One i patenata koje Nikola drži svojima dok ih neki pak pripisuju Tesli. Dok Tesla već na veliko štanca automobile godinama, Nikola ima tek nekoliko proizvedenih koncepata svog šlepera.

Novosti vezane za ovaj sudski slučaj nisu se pojavljivale u medijima već dulje vrijeme, ali posljednje novosti vezane za Nikloinu tužbu ukazuju na to da je Nikola možda i na dobrom putu da dodatno zagorča život Tesli i uspješno se izbori za ono što smatraju svojim.

  

Nikola tvrdi da postoji nekoliko karakteristika koje je Tesla kopirala od njihovog dizajna. Pri tome misle na zakrivljeno vjetrobransko staklo koje je svojstveno za oba kamiona, središnje postavljena vrata za ulazak u kabinu, oblik i položaj prednjih blatobrana te aerodinamičan dizajn cijelog kamiona koji ih realno sličnima kao jaje jajetu.


Nikola tuži Teslu

Nikola tuži Teslu

Nikola tuži Teslu


 

Nikola tuži Teslu

Tehnički gledano, ono što naglašava i potvrđuje njihove izjave jest koeficijent otpora zraka koji je vrlo sličan kod oba kamiona. Nikola One ima koeficijent otpora zraka 0.37 dok Teslin Semi ima koeficijent otpora zraka 0.36. Osnovna tehnička razlika između dva kmaiona su njihovi pogonski sustavi. Dok se Teslin Semi temelji na isključivom električnom pogonu koji energiju crpi iz punjivih baterija, Nikola One je vozilo sa vodikovim gorivim čelijama koje služe kao izvor energije.

Sličnosti u dizajnu između Nikola Onea i Tesle Semi navodno negativno utječu na reputaciju i imidž Nikole jer brojni tehnički problemi koji s kojim se muči Tesla, potencijalni kupci preslikavaju i na Nikola One. Time Nikola trpi štetu i prije nego li je počeo serijski proizvoditi svoje kamione.

Da spomenemo tek neke od problema koje imaju Teslina električna vozila, za sada automobili jer oni također svoj kamion nisu doveli do serijske proizvodnje. Poznato je već da je bilo mnogo slučajeva zapaljenja Teslinih automobila uzrokovanih problemima sa baterijama. Osim toga, Teslin autopilot je uzrokovao prometne nesreće u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

Unatoč očitim sličnostima, sudska praksa u Americi pokazuje da nije lako valjano dokazati tvrdnje iza kojih stoji Nikola Motors, stoga cijeli ovaj slučaj i dalje ostaje prilično otvorena priča neizvjesnog ishoda.


Pogledaj galeriju


Nikola tuži Teslu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X