Pretraži
Tesla nestala za 18 sekundi, naime toliko je potrebno za krađu auta s tzv. pametnim ključem

Tesla nestala za 18 sekundi, naime toliko je potrebno za krađu auta s tzv. pametnim ključem

Objavljeno: 17/01/2020 / Autor: Vozim HR /

18 sekundi potrebno za krađu auta s tzv. pametnim ključem – Sredinom kolovoza objavljena je videosnimka na kojoj jedan od dvojice kradljivaca prilazi ulaznim vratima kuće u londonskom predgrađu Borehamwoodu sa žicama releja u rukama, očekujući da se ključ na prilazu kući parkirane bijele 90.000 funti vrijedne Tesle Model S nalazi u džepu jakne vlasnika s druge strane vrata (i to se pokazuje točnim), dok drugi samo pet-šest sekundi nakon toga nesmetano, kao da je vlasnik s pravim ključem u džepu, najprije otključava vrata automobila, a desetak sekundi kasnije i pokreće (elektro)motor Tesle.

Lagano ubacuje u rikverc, izlazi iz dvorišta i nestaje u noći. Istini za volju, londonska policija pronašla ga je samo pola sata kasnije, ali razbijenog i napuštenog.


Tesla rekordna prodaja u 2019. godini

Tesla prodavanija od BMW-a

400,000 Nijemaca bez posla u autoindustriji


Tesla Model S, kao i mnogi drugi automobili na tržištu, koristi sustav za ulazak i pokretanje pametnim ključem, kojeg je dovoljno približiti vratima automobila ili kontrolnoj ploči. Ne treba ga vaditi iz džepa ili torbice, niti ga treba gurati u kontakt-bravicu.

 

18 sekundi potrebno za krađu auta s tzv. pametnim ključem

Ključ, naime, emitira kôd bravici automobila, te se vrata automatski otključavaju čim povučete kvaku. Isto vrijedi i za pokretanje motora. Posljednjih godina kradljivci automobila uspjeli su iskoristiti ranjivosti takvih sustava.

  

Na lopovima je samo da nekako zaobiđu ograničenje u dometu signala. Vlasnik automobila s ključem pritom uopće ne mora biti u blizini automobila, dovoljno je da osoba s relejem sjedi ili stoji kraj njega u kafiću ili trgovini, skenira kod i potom ga prebaci releju suučesnika u krađi koji se nalazi kraj automobila. Automobil će se otključati, a suučesnik će potom mirno sjesti za upravljač, pokrenuti motor i nestati. Zvuči jednostavno, zar ne?

I jest. Nedavna studija koju je proveo njemački autoklub otkrila je da se 230 od 237 ispitanih automobila s pametnim ključem može navesti na zaključak da je ključ bliži vozilu nego što zapravo jest. U prosjeku je za krađu automobila potrebne lopovima pomoću odašiljača signala bilo potrebno samo 18 sekundi.


8 sekundi potrebno za krađu auta s tzv. pametnim ključem

Povratak na vrhpointer
Zatvori X