Pretraži
VIDEO: Tesla Model 3 i Y bi za tri godine mogli zauzeti pola ukupnog tržišta električnih vozila

VIDEO: Tesla Model 3 i Y bi za tri godine mogli zauzeti pola ukupnog tržišta električnih vozila

Objavljeno: 05/09/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Tesla

Tesla je prošle godine podijelila svoj ambiciozan plan o povećanju godišnjeg proizvodnog kapaciteta na 500 tisća vozila u 2018. godini, s novom proizvodnjom Modela 3. To je veći planirani proizvodni kapacitet od ijednog drugog potpuno električnog vozila trenutno dostupnog na tržištu. Iako ruku na srce Tesla Model 3 nije baš dostupan ali zbog daljnje analize, recimo da je.

No, Tesla također planira ponoviti isti plan i s Modelom Y, a najnoviji izvještaji pokazuju da bi oba vozila mogla praktički dominirati globalnim tržište električnih vozila početkom sljedećeg desetljeća.


Tesla Model Y


Istraživačka skupina Morgan Stanleyja otkrila je novi izvještaj o električnim vozilima u kojem je objašnjeno kako su pratili napredak električnih vozila tijekom proteklih godina i da su shodno tomu izradili projekcije o budućem rastu tehnologije unutar sektora osobnih vozila.

Prilično je jasno koji bi se modeli električnih vozila trebali naći na tržištu u nadolazećim godinama, a koristeći dostupne podatke, Morgan Stanley je projicirao globalnu prodaju EV-a i otkrio da bi Teslini Model 3 i Model Y samostalno mogli preuzeti oko polovicu navedenog tržišta do 2020. godine.

Tesla Model Y (što nije njegovo konačno ime), nazvan je Model 3 SUV, jer je riječ o potpuno električnom kompaktnom vozilu nastalom na platformi Modela 3.


Tesla Model 3


Ranije ove godine, Teslin izvršni direktor – Elon Musk – izjavio je da će Model Y biti izgrađen na potpuno novoj platformi, no prošli mjesec je promijenio mišljenje i potvrdio da će se model naći ranije na tržištu (prijašnje najave su bile kraj 2019-e ili početak 2020-e) i da će koristiti platformu Modela 3.

Musk je rekao da očekuje da će potražnja za malim SUV vozilom biti još veća od one za Modelom 3, te da očekuje prodaju između 500 tisuća i milijun vozila godišnje, za razliku od planiranih 500 tisuća Modela 3.


Elon Musk


Važno je ipak napomenuti da su predviđanja Morgan Stanleyja ipak puno niža od onih koje je gore spomenuti Elon Musk.

Bolje poznavatelje svjetske EV scene nimalo ne iznenađuje što Tesla dominira ovim predviđanjima, budući da je riječ o kompaniji koja je trenutno praktički usamljena u proizvodnji električnih vozila, jer je većina programa, koji se tiču proizvodnje električnih vozila od strane drugih proizvođača automobila još u niskom startu i obećaju da će izaći na tržište između 2019. i 2021. godine.


električni automobili


Isto tako, proizvođači automobila poput Nissana, Renaulta, VW-a  i Mercedesa pripremaju se za veće proizvodne količine električnih vozila, no i dalje je teško procijeniti kolika će zaista biti veličina njihovih proizvodnih programa.

Tesla, s druge strane, javno otkriva svoje prenapuhane proizvodne ciljeve i neovisno o tom misli li itko da će ih ispuniti ili ne, oni investiraju u proizvodne kapacitete, zajedno s tvornicom u Fremontu i lancem opskrbe baterijama – gigatvornicama, smatra da će doista moći proizvesti planirane količine.


Pogledaj galeriju

Dakle, sada nam samo još preostaje da dočekamo trenutak u kojem će Tesla razotkriti Model Y, ili kakogod će se zvati taj crossover, te da počne uzimati predbilježbe za njega kako bismo dobili uvid u pravu sliku potražnje za tim vozilom. Ne sumnjamo u uspjeh ali ipak sumnjamo u količine.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X