Pretraži
Tesla dosta ozbiljno “vara” kupce svojih rabljenih automobila.

Tesla dosta ozbiljno “vara” kupce svojih rabljenih automobila.

Objavljeno: 27/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Internetom kruži sve više informacija od nezadovoljnih korisnika kako Tesla namjerno uklanja dodatne opcije sa svojih automobila koji mijenjaju vlasnika. Prema Teslinoj „logici“ dodatna oprema, odnosno opcije nisu dio automobila nego su vlasništvo osobe koja ih je platila. U tom slučaju to bi bio prvi vlasnik koji je automobil zajedno sa odabranim opcijama kupio kao nov izravno od Tesle.

Svaka daljnja prodaja, odnosno promjena vlasnika prema toj „poslovnoj“ praksi uklanja sve dodatne opcije s automobila koji potom mijenja vlasnika samo sa osnovnom opremom. Slučaj koji je zadobio njaviše medijske pažnje jest onaj izvjesnog Aleca. On je u prosincu 2019. godine kupio rabljeni Tesla Model S u salonu rabljenih automobila.

  

Automobil je nedugo prije toga postao vlasništvom salona na jednoj aukciji gdje je Tesla prodavala rabljena vozila. Sporni Model S je u tom trenutku bio opremljen funkcijom naprednog autopilota u kombinaciji sa opcijom potpunog autonomnog načina vožnje. Prvi vlasnik je za tu opciju platio nemalih 8,000 dolara!

Tri dana nakon kupnje automobila na aukciji, Tesla je pokrenula programsku provjeru i reviziju na automobilima nakon čega je dodatna opcija sa spornog Modela S uklonjena. Podsjetimo, Tesla ima uobičajenu praksu i mogućnost daljinski ažurirati softver na svojim automobilima čime im također može staviti neke nove mogućnosti i i opcije.

Problem je nastao kada je Alec kupio automobil u salonu rabljenih automobila, neznajući tada da je opcija uklonjena. Za to nisu znali niti u salonu rabljenih automobila tako da nisu mogli obavijestiti Aleca. On je pak saznao da je opcija programski uklonjena tek kada je otišao servisirati Teslu Model S u ovlašteni servis.


Tesla dvostruko naplaćuje dodatnu opremu

Tesla dvostruko naplaćuje dodatnu opremu

Tesla dvostruko naplaćuje dodatnu opremu


 

Tesla dvostruko naplaćuje dodatnu opremu

Slična i još bizarnija situacija je nastala kada je jedan drugi vlasnik kupio rabljeni Model X P100. Električni SUV je bio opremljen sa tzv. Ludicrous modom koji omogućuje izvlačenje maksimuma snage iz motora i baterija za munjevito ubrzanje. Ta opcija pri kupnji automobila košta 20,000 dolara!

Čovjek koji je kupio automobil kao rabljeni, odlučio je „nadograditi“ svoj Model X sa samovoznim modulom za 5,000 dolara. Po instalaciji programskog paketa, Tesla je odlučila ukloniti Ludicrous mod i instalirati samo ovaj samovozni modul.

A mi ovdje na Balkanu smo mislili da smo u problemu kada naručimo polovnjaka iz Njemačke preko salona rabljenih automobila pa nam za nekoliko dana stigne vozilo ali u trenutku preuzimanja ono više nema alu-felge niti rezervni kotač punog profila kao što je bilo na slikama na njemačkom oglasu.

Naravno, ovdje nije slučaj da je proizvođač uzeo sebi ključne dijelove opreme nego je posrednički salon odlučio malo deblje naplatiti svoje posredništvo.


Pogledaj galeriju


Tesla dvostruko naplaćuje dodatnu opremu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X