Pretraži
Tesla Cybertruck – veliko iznenađenje i razočaranje za sve Tesla fanove.

Tesla Cybertruck – veliko iznenađenje i razočaranje za sve Tesla fanove.

Objavljeno: 24/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Tesla Cybertruck : Elon Musk je ostavio svih bez teksta kada je predstavio Teslin dugo iščekivani potpuno električni pickup. Zove se Cybertruck i izgleda kao da dolazi iz nekog ZF filma iz 1990-ih. Padaju li vam na pamet naslovi kao RoboCop, Terminator, Blade Runner i Total Recall, vjerujte niste jedini. Cijeli svijet autoindustrije i svih onih koji ju prate bruji zbog posljednjeg Teslinog podviga.

Nakon, usudit ćemo se reći, pretjerano zaobljenih automobila pod imenom Tesle, sada su odlučili otići u drugu krajnost i napraviti vozilo na koje se doslovno možete porezati ili ubosti ako ste malo neoprezniji. Dobro nam je poznata forma koju već desetljećima pickupovi prate. Motor sprijeda, zatim kabina s jednim ili dva reda sjedala te na kraju teretni prostor koji može biti potpuno otvoren ili se može prekriti nekim pokrovom. 

Tesla kao i kod automobila nastoji biti originalna i promijeniti način na koji doživljavamo određenu klasu vozila. Kod automoibla je to prije svega bio pogonski sklop i njegove performanse koje kada kombiniramo sa atraktivnom cijenom, izgledaju zanimljivo. Sa Cybertruckom Tesla je odlučila podići ljestvisu na novu razinu. Ovo vozilo izgleda ogromno, ali zapravo osebujan dizajn je taj koji nas potpuno vara.


Tesla pickup Cybertruck

Tesla pickup Cybertruck

Tesla pickup Cybertruck


 

Tesla Cybertruck

Tesli i Musku je bilo u interesu napraviti vozilo koje svojim gabaritima neće izlaziti iz dimenzija koje postavlja klasa. Koliko god Amerikanci živjeli u prema sloganu „big is beautiful“, malo kome bi odgovaralo vozilo duljine sedam metara i teško pet tona. Cyber truck je dugačak svega 5,885 milimetara, širok 2,027 a visok 1,905 milimetara. Time Teslin Cybertruck upada komotno u dimnezije najprodavanijeg vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, Forda F-150.

Tesla Cybertruck ima originalnu konstrukciju. Nema šasije ili tzv. tijela na okviru, nego koristi strukturu egzoskeletona. Drugim riječima, kaorseriaj jest ujedno i šasija vozila. Pomičući strukturnu konstrukciju prea površini vozila, Tesla računa da time dobivaju više prostora, smanjujući masu i povećavajući rigidnost cijelog vozila.

Pogonski sklop nudi tri opcije, s jednim, dva ili tri elektromotora. Posljednja i ujedno najsnažnija opcija nudi superautomobilsko ubrzanje od ispod 3 sekunde do 100 km/h te najveću brzinu od 209 km/h. Najveća brzina gotovo nikada do na pa niti sada Tesli nije predstavljala krajnji cij. Usporedbe radi, Cybertruck u svojoj najjačoj formi udaljenost od 402 metra prevaljuje za 10.8 a jednako vrijeme postiže i Dodge Challenger Hellcat Redeye sa svojih 850 KS!

Za kraj napomenut ćemo da se najsnažnija verzija Tesle planira prodavati od 2021. godine sa cijenom od 69,900 dolara. A dvije slaboije izvedbe koštat će 49,900 te 39,900 dolara. Domet vozila je otprilike 800 kilometara.


Pogledaj galeriju


Tesla Cybertruck

Povratak na vrhpointer
Zatvori X