Pretraži
Tesla Cybertruck protiv Forda F150 . Ovo zapravo nema smisla ali to sigurno neće utjecati na Tesline prodajne rezultate

Tesla Cybertruck protiv Forda F150 . Ovo zapravo nema smisla ali to sigurno neće utjecati na Tesline prodajne rezultate

Objavljeno: 27/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / Tesla

Tesla Cybertruck protiv Forda F150 : Prije nego išta napišemo sagledajmo činjenice. Tesla Cybertruck izgledom podsjeća na sve samo ne na automobil (ili pickup ili bilo što drugo oku ugodno), Tesline dionice su pale odmah nakon što je Cybertruck predstavljen a isti dan je Tesla zabilježila i 200.000 akontacija za taj isti “automobil”.

DAa, što god izađe iz Tesle, ljudi kupuju pa makar izgledalo kao tačke na 4 kotača…

E sad, neopterećeni čiljenicom da uz Teslu ništa nije onako kako očekujemo, krenimo dalje.

Gledamo li ovaj dvoboj potezanja užeta samo onako ceremonijalno kako nam to žele prikazati iz Tesle, doista možemo ostati impresionirani. Najpopularniji i najprodavaniji pickup svih vremena, Ford F-150 nalazi se s jedne strane užeta, dok je na drugom kraju potpuno novi i revolucionarni Teslin električni klin bez šasije i sa egzoskeletonom, Cybertruck.

  

Ovo čudnovato vozilo, koje nas više ne bi iznenadilo ni da iz njega izađe RoboCop, raspolaže sa snažnim elektromotorima i još snažnijim baterijama, ne grmi, čak niti ne škripi, tek lagano zuji i neumoljivo ide naprijed. Tradicionalni američki junak i „radni konj“ divljeg zapada, Ford F-150 s druge strane kratkog užeta, izgleda poput dobro izdresiranog psa na kratkoj uzici.

Teslina dominantna snaga i brutalni okretni moment dostupan istoga trena u cijelosti čim pritisnete papučicu gasa bez pitanja diktiraju smjer kretanja u ovom zapravo nepravednom dvoboju. Tehnički gledano, ovaj dvoboj nije nepravedan zato što je Teslin Cybertruck na struju dok Ford F-150 izgledno ima neku vrstu dizelskog agregata. Tesla, koja je režirala ovu demonstraciju moći nije otkrila nikakve specifikacije korištenog Fordovog pickupa.


Tesla demonstracija moći

Tesla demonstracija moći

Tesla demonstracija moći


 

Tesla Cybertruck vs Ford F150

Ono što zorno možemo vidjeti iz video uratka jest da Ford F-150 ima samo stražnji pogon jer se samo stražnji kotači vrte pod pritiskom gasa dok prednji slobodno prate smjer Teslinog čudovišta. Ključna stvar u cijelom ovom Teslinom cirkusu jest masa dvaju vozila, pored već spomenutog pogona. Možemo pretpostaviti da ovaj F-150 ima nešto manje od 2,300 kilograma dok konzervativna procjena za Cybertruck iznosi preko 2,700 kilograma.

Veća masa Cybertrucka znači automatsku prednost u povlačenju i potezanju pa sada još na to dodajte pogon na sve kotače i imate recept za laku pobjedu. Nažalost, ovim dvobojem nije dokazano ništa jer Cybertruck zapravo s druge strane užeta nije imao ravnopravnog protivnika. Tehnički gledano, umjesto ovog Tesle je mogao biti i primjerice Ford F-250 Super Duty pa njegova dominacija nad „običnim“ F-150 ne bi predstavljala nikakvu novost.

Bit ćemo fer prema Tesli pa ćemo se podsjetiti da oni nisu jedini koji rade šašave cirkusko-marketinške predstave da bi svoj proizvod prikazali u što boljem svjetlu. Fordovo ne tako davno tegljenje teretnog vlaka električnim prototipnim F-150 nije ništa drugo nego demonstracija moći na nepraktičan i vizualno varljiv način.


Pogledaj galeriju


Tesla Cybertruck protiv Forda F150 , Tesla Cybertruck vs Ford F150

Povratak na vrhpointer
Zatvori X