Pretraži
Tesla autopilot – Evo zašto je Tesla počela prikupljati video snimke iz vozila svojih kupaca…

Tesla autopilot – Evo zašto je Tesla počela prikupljati video snimke iz vozila svojih kupaca…

Objavljeno: 13/05/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Tesla

Jedan od ključnih detalja za razvoj robusnih, sigurnih i učinkovitih autonomnih vozila i Tesla autopilot -a nije nešto opipljivo, pa čak niti nešto što ljudi mogu izgraditi. Ne, to nije niti posebna vrsta automobila ni napredni paket senzora, pa čak ni softver koji kontrolira hardver. Najvažniji sastojak su podaci. I to puno podataka.

Upravo to je razlog što je sporazum između Mobileyea – tvrtke koja se bavi izgradnjom sustava za autonomna vozila s kojom je Tesla prestao surađivati – i Intela toliko vrijedan. A sad Tesla, s najnovijim ažuriranjem, želi prikupiti još više podataka, i to kroz video snimke iz automobila svojih kupaca, a sve s ciljem poboljšanja autonomne vožnje.

Teslino najnovije ažuriranje softvera poboljšalo je brojne značajke Tesla autopilota za automobile


Tesla

Foto: Tesla


Teslino najnovije ažuriranje softvera poboljšalo je brojne značajke Tesla autopilota za automobile koji su opremljeni hardverom druge generacije. Autopilot vraća većinu mogućnosti koje je tvrtka imala dok je radila pod okriljem Mobileyea, pri čemu je automatsko upravljanje funkcioniralo i na brzinama do 145 km/h na autocesti. Ono također nudi više mogućnosti kočenja i upravljanja kako bi se izbjegle prometne nesreće. A nakon preuzimanja programa, kupci su bili zamoljeni da dozvole korištenje podataka, što uključuje snimke nastale vanjskim kamerama njihovih automobila.


Tesla

Foto: Tesla


U poruci koja se pojavila u automobilima, Tesla je objasnio da, kako bi poboljšali značajke autonomne vožnje, “moramo prikupiti kratke video snimke nastale pomoću vanjskih kamera, kako bismo naučili prepoznati stvari poput trake, prometnih znakova i pozicioniranja semafora. Što više naučimo o cestovnim uvjetima, to će bolje biti Tesline sposobnosti vožnje”.

Tesla doduše uvjerava svoje kupce da neće povrijediti njihovu privatnost, niti će snimke biti povezane s registarskim tablicama

Sve rečeno je istina. Dok tvrtke obavljaju svoja testiranja sa samovozećim automobilima, one pokušavaju prikupiti što više podataka, no kad kao testirajuća vozila možete koristiti i vozila svojih kupaca, prilika – ali i odgovornost – da ih učinite što sigurnijima na cesti, postaje vrlo velika.


Pogledaj galeriju

Tesla doduše uvjerava svoje kupce da neće povrijediti njihovu privatnost, niti će snimke biti povezane s registarskim tablicama ili na bilo koji drugi način upućivati na to o kojem je točno automobilu riječ. No isto tako, to ne znači da neki poduzetniji hakeri ne mogu i sami “ukrasti” snimke iz vozila, samo što u ovom slučaju podaci idu u korist autopilota i sigurnosti na cesti, pa se isplati izaći Tesli u susret.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X