Pretraži
Terenac svih terenaca Sherp „The Ark“

Terenac svih terenaca Sherp „The Ark“

Objavljeno: 26/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Barem u današnje vrijeme na izbor imamo nepregledan broj terenaca. Stara narodna izreka kaže kako u svakom žitu ima kukolja. U ovom slučaju situacija je rekli bismo naopaka pa bismo narodnu izreku mogli preformulirati u „u svakom kukolju ima i ponešto žita“. Nažalost, danas je takva situacija kada pogledamo brojnost tzv. terenskih vozila i njihovu stvarnu terensku kompetentnost.

Od sve sile kvaziterenaca na našim ulicama, malo tko od njih zapravo može savladati vožnju po umjereno nakošenoj travnatoj površini unatoč nominalnom pogonu na sve kotače. Takva vozila su tu jednostavno za pokazivanje društvenog prestiža i nerviranje vozača u „normalnim“ automobilima. Stavite ih izvan ušuškane urbane sredine i neće se provesti ništa bolje od gradskog kompakta ili poslovne limuzine koji barem niti ne pokušavaju prodati imidž nečega što zapravo nisu.

Na drugom kraju spektra terenaca imamo očvrsnule i poput alata korisne prave terence. Možete ih prepoznati (iako nije pravilo) po oštrim, gotovo pravokutnim linijama karoserije jer time njihovi proizvođači namjerno žele dati do znanja da više brinu o voznim osobinama takvih automobila nego li o dizajnu koji prati najnovije trendove u autoindustriji. Ovdje još uvijek govorimo o vozilima koje praktično i sasvim normalno možete koristiti kao osobne automobile za svakodnevne potrebe.


Sherp The Ark

Sherp The Ark

Sherp The Ark


Iako je šteta ne koristiti njihove terenske vrline, sasvim uredno će se snaći i na tvrdoj podlozi gradskog asfalta a ležeće policajce, rinzole i slične prepreke načinjene ljudskom rukom savladat će bez da i trepnu. Nije li vam niti ovo dosta terenskih mogućnosti i volite li blato i preko koljena, e tu će se i ovi ozbiljni terenci dobro namučiti da vas prevezu od točke A do točke B baš onuda kuda vam je srce poželjelo proći.

  

Postoji rješenje i za tako zahtjevne vozače, dolazi iz Rusije a zove se Sherp „The Ark“. Nakon predstavljanja Sherp ATV-a 2015. godine, sada je na red došla i njegova pojačana i za sada ultimativna verzija. Vozilo se sastoji od dva dijela, glavnog vozila s vozačkom kabinom sprijeda te prikolice straga. U odnosu na druge slične konstrukcije, ovdje je i prikolica dio pogonskog sustava čineći pogon 10×10.

Fleksibilnost je maksimalna, svaki kotač se može zasebno isključiti po potrebi iz pogonskog sustava a to se može napraviti i sa cijelim stražnji ali i prednjim dijelom vozila. Time se omogućuje da stražnji dio, tzv. prikolica dobiva funkciju guranja što može biti od koristi u ekstremnim uvjetima. Sherp „The Ark“ je amfibijsko vozilo koje je pogonjeno 2.4-litrenim dizelskim motorom sa 75 KS i 280 Nm. Najveća brzina na tlu mu je 30 km/h dok po vodi može voziti sa najviše 6 km/h. U „prikolici“ ima mjesta za 20 ljudi. Za puni doživljaj preporučamo da pogledate video u prilogu.


Pogledaj galeriju


Sherp The Ark

Povratak na vrhpointer
Zatvori X