Pretraži
Svi novi električni automobili morat će imati vanjske zvučnike. Glumit će benzinske motore

Svi novi električni automobili morat će imati vanjske zvučnike. Glumit će benzinske motore

Objavljeno: 07/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Harman / netcarshow.com

Novi propisi koje donosi Europska Unija postavljaju nove zahtjeve na proizvođače automobila. Posljednji u nizu zahtjeva traži od proivođača svih hibridnih i električnih vozila da od 1. srpnja ove godine moraju prodavati svoje automobile sa zvučnim sustavom kojem je svrha upozoravati pješake na vozila koja su po prirodi stvari slabo čujna.

EU regulativa traži da sva vozila na četiri kotača, koja koriste hibridne sustave pogona ili pak potpuno električni pogon, imaju ugrađen sustav zvučnog upozorenja za najugroženije sudionike u prometu, prije svega pješake i bicikliste.

To se odnosi na sva vozila, imala ona komercijalnu ili gospodarsku namjenu ili pak osobne automobile. Za sada nije poznato ulaze li u ovu kategoriju i hibridi koji nisu u mogućnosti voziti samo na električni pogon, ali vjerujemo da će odgovor na to pitanje ubrzo uslijediti.

Ovaj zvučni sustav upozorenja morat će se automatski uključivati na brzinama većima od 20 km/h dok će zvuk koji emitira morati imati minimalno 56 dB glasnoće. Poanta ovog sustava je da stvara kontinuiran zvuk koji u jednu ruku oponaša zvuk klasičnog motora s unutarnjim izgaranjem.

Kao takav, trebao bi se mijenjati u svojoj glasnoći i frekvenciji, ovisno o tome da li vozilo ubrzava, usporava ili pak vozi ujednačenom brzinom.


AVAS - sustav zvučnog upozorenja

AVAS - sustav zvučnog upozorenja

AVAS - sustav zvučnog upozorenja


Već u vremenu motora s unutarnjim izgaranjem, brojni su proizvođači automobila imali čitave odjele koji su vodili brigu od zvuku motora i ispušnog sustava. To je posebno vrijedilo za sportskije automobile kojima je prepoznatljiv zvuk motora ključan dio identiteta.

Obaveznim uvođenjem ovakvog zvučnog sustava upozorenja, vjerujemo da se otvara čitav niz mogućnosti koje će omogućiti proizvođačima da iskažu svoju originalnost i na ovom polju.

Poznata kompanija za proizvodnju audio opreme, Harman, još od 2009. godine razvija svoj sustav emitiranja zvukova koji oponašaju klasični motor automobila. Za sada nije poznato postoje li kakva ograničenja kojima bi se ograničilo proizvođače na odabir zvučne kulise.

Ne sumnjamo da bi većina nas voljela slušati note raznih V8, V10 i V12 benzinskih čudovišta dok mirno vozimo električno prometalo. Ograničenje koje nam je za sada poznato odnosi se na glasnoću koja ne smije prelaziti 75 dB.


Pogledaj galeriju


AVAS – sustav zvučnog upozorenja

Povratak na vrhpointer
Zatvori X