Pretraži
Svetom Ocu isporučen Dacia Duster “Papamobil”. Go Duster

Svetom Ocu isporučen Dacia Duster “Papamobil”. Go Duster

Objavljeno: 27/11/2019 / Autor: Petar Bondek / ML Papamobil više nije jedini blindirani ljubimac Vatikana © Copyright Newspress Ltd

Svetom Ocu isporučen Dacia Duster : U audijenciju kod Pape je stigla neočekivana gošća – Dacia Duster u “Papamobil” izvedbi!

Renault Grupa je danas poklonila Svetom Ocu Papi Franji specijalnu izvedbu Dacije Duster, u klasično bijeloj boji s bež inerijerom i pogonom na sve kotače.


Dustera su Svetom Ocu predali Christophe Dridi, direktor Groupe Renault Romania i direktor Automobile Dacia SA, te Xavier Martinet, glavni direktor Groupe Renault Italy © Copyright Newspress Ltd


Dacia Duster je u ovoj izvedbi duga 4,34 m a široka 1,80 m, uz pet sjedala. Naravno da još od 1981. i pokušaja atentata Alija Ağce na papu Ivana Pavla II u otvorenoj Campagnoli, svaki Papamobil mora imati protubalističku zaštitu, pa ni Duster nije iznimka.

  

Njega je preradio odjel za prototipove skupa s Dacijinim teamom za posebne potrebe (Q odjel?) i karoseristima iz Romturingie.


Dva od 78 helebardira Švicarske garde imaju isti posao kao i Papamobil – zaštiti Svetog Oca, samo njihov (službeno) traje od 22. siječnja 1506. – to ih čini najstarijom vojnom postrojbom! © Copyright Newspress Ltd © Copyright Newspress Ltd


Protu-balistička kupola ima veliki “šiber”, u potpunosti je uklonjiva, vozilo ima 30 mm niži klirens (radi lakšeg ulaska/izlaska) a o doradama ovjesa i motora zasad nemamo nikakvih informacija. Koliko znamo, Dacia zasad neće zamijeniti originalni ML, a odlično će se uklopiti u veselu papinsku garažu.

Dacia nije jedini predstavnik Renault Grupe u toj elitnoj garaži – tu je i Renault 4 iz 1984. s 300.000 km kojeg je Sveti Otac dobio na dar od 70-godišnjeg svećenika Renza Zocce! Mislite da Sveti Otac bježi od izazova “širajzla”? Nipošto – identičnog je vozio još u Argentini!

 

Svetom Ocu isporučen Dacia Duster : Papa Franjo je praktičan i nije sklon pretjerivanjima, pogotovo što se tiče vlastitog prijevoza – uglavnom unutar Vatikana koristi Ford Focus iz 2008. i FIAT 500L.

 

U žuto-bijelom boksu se nalaze još  Jeep, Toyota, Isuzu, Kia, Hyundai i Land Rover, ništa fancy…baš kako bi i trebalo biti. Što voze pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira Švicarske garde? Top secret…Pogledaj galeriju


Svetom Ocu isporučen Dacia Duster

Povratak na vrhpointer
Zatvori X