Pretraži
Sudbina Ženevskog salona je na rubu: Ne zna se hoće li se uopće održati i sljedeće godine

Sudbina Ženevskog salona je na rubu: Ne zna se hoće li se uopće održati i sljedeće godine

Objavljeno: 29/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Vozim.hr

Sudbina Ženevskog salona je na rubu – Pandemija korona virusa uzrokovala je veliku krizu u automobilskoj industriji. Tvornice su se morale zatvoriti, prodaja automobila je stravično pala diljem cijelog svijeta, a i brojni zaposlenici su izgubili svoje poslove u toj industriji.

No jedna od prvih naznaka kakav učinak bi pandemija mogla imati je bilo odgađanje najpoznatijeg salona automobila u svijetu – onog Ženevskog. Iako su pripreme za ovaj salon bile već u punom jeku, samo četiri dana prije otvaranja su voditelji salona primijetili da se isti ipak neće moći održati.

S obzirom na to da ovakvi saloni automobila već godinama bilježe pad popularnosti, od strane posjetitelja i od strane izlagača, postavlja se pitanje hoće li se uopće održati ovakva tradicija predstavljanja i izlaganja novih automobila.

Sudbina Ženevskog salona je na rubu

Ženevski salon se zbog otkazivanja ovogodišnje priredbe našao u velikim problema pa se sada postavlja pitanje i hoće li se uopće održati 2021. godine. Naime, organizacijska zaklada salona se obratila lokalnom kantonu za podršku zajmovima kako bi pokrila troškove otkazivanja koji iznose gotovo 11 milijuna švicarskih franaka, odnosno više od 78 milijuna kuna.

Lokalna samouprava je naravno ponudila novac, ali pod uvjetom da izložbe u budućnosti organizira Palexpo, tvrtka koja je zapravo vlasnica svih hala u kojima se održava sajam. Organizacijska zaklada se ovdje našla u sukobu interesa jer smatraju da je to kontradiktorno samom sajmu koji se tradicionalno održava više od 100 godina.„Organizacija događaja 2021. u ovom trenutku je vrlo neizvjesna. Naime, glavni izlagači izložbe na sajmu automobila u Ženevi potiču nas i toplo preporučuju da planiramo sljedeće izdanje tek za 2022. godinu“, izjavili su predstavnici zaklade za britanski Top Gear.

Ovakvi sukobi interesa i proizvođači koji posljednjih godina redovito održavaju samostalne premijere praktički ubijaju veliku tradiciju automobilskih sajmova. Najveći europski sajam u Frankfurtu već je zbog toga zatvorio svoja vrata, Detroit i Paris su morali također odgoditi svoje sajmove kao i Ženeva pa je samo pitanje vremena kad bi svi mogli slijediti teške korake Frankfurta.

Na sreću, Ženevski salon automobila je uvijek bio među najjačima pa se nadamo da će ponovno otvoriti svoja vrata barem 2022. godine. Iako se mnogo toga može promijeniti u međuvremenu, barem bi to bila nada da će jedan dio ovakvih izložbi ipak ostati sačuvan.Sudbina Ženevskog salona je na rubu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X