Pretraži
Struja nije jedina alternativa. BMW X6 i X7 imate će i verziju sa vodikovim čelijama.

Struja nije jedina alternativa. BMW X6 i X7 imate će i verziju sa vodikovim čelijama.

Objavljeno: 09/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: BMW

Struja je novi glavni hit u autoindustriji. Svjesni ograničenosti motora na fosilna goriva, praktički svi proizvođači automobila su se bacili na posao sa elektrifikacijom svojih voznih parkova. Električni automobili nemilosrdno rastu u svakom pogledu, što tehnološkom, što onom tržišnom. Svaki dan uzimau sve veći dio tržišnog kolača tradicionalnim automobilima sa dizelskim i benzinskim motorima.

U ovo tranzicijsko vrijeme, otvara se prostor i nekim drugim pogonskim rješenjima koja se opravdano mogu postaviti kao alternativa tradicionalnim vozilima. Kao druga alternativa dizelima i benzincima nameće se tehnologija gorivih čelija koje kao gorivo koriste vodik, izrazito raširen element u prirodi.

Koliko god mnogi navijali za struju, ništa nije savršeno i ima neke slabosti. Najveća boljka električnih automobila jesu punjive baterije koje su neophodne za njihovo funkcioniranje. Baterije su s jedne strane izrazito skupe pa u nekim slučajevima mogu koštati i više od polovice vrijednosti automobila.


BMW na vodik

BMW na vodik

BMW na vodik


Mudri proizvođači, poput BMW-a nisu se odlučili ulagati samo u struju nego su određen dio resursa, osobito iz područja istraživanja i razvoja prebacili na tehnologiju gorivih čelija. Bavarci pokazuju zavidan napredak u tom pogledu a suradnja sa japanskom Toyotom doprinijela im je ka približavanju cilju.

  

Za sada je glavni problem pogonskih sustava sa gorivim čelijama njihova cijena gdje takav jedan pogonski sklop košta i do 10 puta više nego li pogonska jedinica u električnom automobilu na akumulatorske baterije. Prema predviđanjima jednog od glavešina u BMW-u, cijene gorivih čelija bi se trebale znatno sniziti 2025. godine kada se očekuje veći broj vozila s tom tehnologijom na tržištu.

Otprilike u to vrijeme bi mogli očekivati i nove verzije BMW-a X6 i X7 pogonjene gorivim čelijama. Dok se baterijski opremljena vozila predviđaju dobrima za urbane relacije, oni koji bi trebali uspješnije koristiti gorive čelije će navodno biti laka gospodarska vozila i teretna vozila prometujući na duljim relacijama.


Pogledaj galeriju


BMW na vodik

Povratak na vrhpointer
Zatvori X