Pretraži
Stručnjaci potvrdili: Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice

Stručnjaci potvrdili: Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice

Objavljeno: 14/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay

Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice – Početkom pandemije virusa COVID-19, svi su masovno kupovali dezinfekcijska sredstva i gelove. Iako su ona iznimno korisna u brojnim situacijama te je uvijek dobro dezinficirati ruke prije ulaska u automobil, stručnjaci tvrde da ih nikako ne bismo trebali ostavljati u svojim vozilima.

Dr. Greg Boyce, profesor s američkog sveučilišta FGCU, navodi da postoje dva velika problema ukoliko dezinfekcijska sredstva ostaju u automobilima. Prvo je ono da je alkohol zapaljiv te ako vozilo stoji duže vrijeme na suncu i velikim vrućinama, vrlo lako može buknuti požar unutar njega.


Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice


Takvom slučaju su već svjedočili na Floridi kad je jednom vozaču buknuo požar unutar automobila jer je dezinfekcijsko sredstvo stajalo cijeli dan na jakom suncu. Prilikom dolaska do vozila, vozač je primijetio kako mu je suvozačko staklo zamagljeno, a onda je ugledao vatru kako gori unutar automobila.

Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice

Iako je vozač pozvao vatrogasce, vatra se u međuvremenu ugasila jer, kako smatraju istražitelji, ponestalo je kisika unutar vozila. No istražitelji navode da su posljedice mogle biti puno gore da je vatra još kratko nastavila gorjeti. U tom slučaju bi se vatra mogla proširiti na ostatak automobila.

Dr. Boyce navodi i drugi razlog zašto nije pametno ostavljati dezinfekcijska sredstva u vozilu. Naime, također prilikom velikih vrućina alkohol iz određenog sredstva vrlo lako može ispariti pa ono više neće imati svoju svrhu. Osim toga, dezinfekcijsko sredstvo koje je izgubilo određena svojstva vrlo lako može izazvati i iritacije na koži.„Ako obavljate samo neke kratke obaveze i želite ostaviti dezinfekcijsko sredstvo u automobilu, to je u redu. No nikako ga ne bi trebali ostavljati danima u automobilu koji će stajati na suncu i vrućinama“, rekao je Dr. Boyce za američku televiziju ABC7.

Dezinfekcijska sredstva su svakako korisna i poželjno ih je koristiti u ovim vremenima korona virusa, ali ako to namjeravate, svakako ih držite izvan automobila. Trenutno je zabilježen samo jedan slučaj ovakvog požara, ali svakako je bolje spriječiti nepotrebno.Ostavljanje dezinfekcijskih gelova u autu može imati vrlo opasne posljedice

Povratak na vrhpointer
Zatvori X