Pretraži
Što krave i BMW imaju zajedničko? Ne, ovaj naslov nije šala, BMW će doista početi koristiti kravlju balegu kao jedan od izvora energije!

Što krave i BMW imaju zajedničko? Ne, ovaj naslov nije šala, BMW će doista početi koristiti kravlju balegu kao jedan od izvora energije!

Objavljeno: 15/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: BMW

BMW-ov plan da se prebaci isključivo na “zelenu struju” rezultirao je pronalaskom nekih neobičnih izvora energije, uključujući južnoafričku tvornicu biomase koja radi na kravlju balegu i pileći izmet.

Ovo je dio BMW-ovog plana da sve svoje potrebe za energijom zadovolji koristeći obnovljive izvore energije već do 2020. godine.


BMW proizvodnja, tvornica


Ispunjavanje ovog cilja znači da će poznati proizvođač automobila kupovati “čistu energiju” za svu svoju 31 proizvodnu lokaciju u 14 zemalja, potvrdili su iz BMW-a.

BMW već sada dobavlja energiju iz različitih izvora, poput vjetroelektrana (u svojoj tvornici u Leipzigu u Njemačkoj) dok npr., metan dobiva s odlagališta otpada nedaleko svoje Spartanburg tvornice u SAD-u.


BMW proizvodnja, tvornica


BMW-ov trud da se prebaci na obnovljive izvore energije dolazi u trenutku kada proizvođač troši milijarde na razvoj električnih vozila. BMW-ove tvrdnje da radi “čista vozila” stalno su pod povećalom javnosti jer količina energije i sirovina korištenih u proizvodnji baterija i električnih izvora energije za pogon, tj. njihov negativan utjecj na okoliš, može (pogotovo u Americi) nadmašiti prednosti automobila bez emisije štetnih plinova.

U praksi, BMW će za svoje proizvodne operacije trebati pronaći dovoljno energije iz obnovljivih izvora kako bi omogućio opskrbu koja bi inače održavala 222 000 prosječnih kućanstava, na temelju njihove godišnje potrošnje struje.


Pogledaj galeriju

Dakle, BMW se ne šali. Kada kažu zeleno, doista to i misle.

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X