Pretraži
Što je brže od BMW M5 Competitiona? Pa naravno, M5 sa 784 KS!

Što je brže od BMW M5 Competitiona? Pa naravno, M5 sa 784 KS!

Objavljeno: 24/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

Nedavno je ekipa iz britanskog Top Geara sebi postavila to životno važno pitanje. Odgovor je uslijedio desetak sekundi kasnije, kada je DMS tunirana verzija M5-ice unatoč lošijem startu ubrzo sustigla i prestigla tvornički model. Cijeli taj paket koštat će vas 3,900 dolara, što nije velik iznos s obzirom da se radi o automobilima koji imaju cijenu od šest znamenki u istoj toj valuti.

Stvari s tehničke strane izgledaju ovako. M5 Competition ima 625 KS koje naprijed vuče 750 Nm okretnog momenta. Pogon je na sve kotače, što se još uvijek smatra novotarijom u svijetu BMW-ovog Motorsport odjela. Usporedbe radi, poznato je već da M5 Competition može savladati snažniju konkurenciju. Tako je u jednoj utrci ubrzanja pao Mercedes E63 S AMG.

Međutim, DMS-ov M5 pokazao se ipak kao prevelik zalogaj za tvorničkog junaka. Sa otprilike 160 KS više, tunirani M5 nadmašuje Competitiona za razliku u snazi jednaku onoj jedne pristojne obiteljske limuzine srednje klase. Možda ta snaga ne bi činila veliku razliku kada bismo uspoređivali hiperautomobile, međutim poslovni teškaši iz Bavarske dobro razlikuju te konje ispod haube.


M5 CP vs DMS M5

M5 CP vs DMS M5

M5 CP vs DMS M5


DMS M5 sa svojih 784 KS i velikih 880 Nm okretnog momenta je malo zaspao na startu ali onda je višak konja preuzeo stvar u svoje ruke i napravio razliku na cilju za otprilike dvije duljine automobila. Možda vam se ova usporedba čini nepotrebnom jer čini se očigledno da će automobil sa više konja odnijeti pobjedu. Da to nije uvijek slučaj potvrdili su nam brojni ruski „tuneri“ sa više novaca u džepu nego talenta u efikasnom nabrijavanju automobila.


Pogledaj galeriju


M5 CP vs DMS M5

Povratak na vrhpointer
Zatvori X