Pretraži
Što dobijete kada spojite Ford F-150 sa Mustangom Mach 1 iz 1969. godine? Pa ovo…

Što dobijete kada spojite Ford F-150 sa Mustangom Mach 1 iz 1969. godine? Pa ovo…

Objavljeno: 12/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: Michigan Vehicle Solutions

Točno je da od svih tipova vozila koja imamo prilike vidjeti na cestama, tijekom dugog niza godina, pickupovi su vjerojatno i najmanje promijenili oblik. Na stražnjem dijelu vozila se oduvijek nalazi ili otvoreni teretni prostor ili isti taj natkriven svojevrsnom „kutijom“ ako je vozilo namijenjeno za prijevoz stvari osjetljivih na vremenske neprilike.

Usporedno sa nepromjenjenim osnovnim dizajnom pickupova, tijekom istih tih godina mijenjala se i uporaba pickupova koji su zamišljeni kao gospodarska vozila sa većim ili manjim terenskim sposobnostima. Isprva korišteni poput neke vrste transportnog alata, svojom popularnošću i svestranošću osvojili su srca brojnih Amerikanaca (ne mislimo samo na stanovnike SAD-a).

Kada se razum i osjećaji pomiješaju, dolazimo da nekih pomalo nelogičnih rješenja. Korištenje pozamašnih pickupova u svrhu svakodnevnog prometala, kao što su to osobni automobili, svakako nije najpraktičnija a pogotovo ne i najekonomičniji način odlaska na posao, voženja djece u školu i tome sličnih „običnih“ aktivnosti.Unatoč tim nelogičnostima, pickupovi su poprimili status nacionalnih ikona u SAD-u. Njihov najprodavaniji automobil (ako ga tako možemo zvati), i to već dulji niz godina, jest upravo pickup Ford F serije. Pitate se od kada točno? Fordova F serija pickupova dominira automobilskim tržištem SAD-a sve od 1986. godine pa do danas. Prodali su ih preko 34,000,000!

Maštovita ekipa iz američke kompanije Michigan Vehicle Solutions (MVS) odlučila se ponuditi originalno rješenje za sve vlasnike Forda F-150, modelske godine 2015. i novije. Pretvarajući ujedno otvoreni teretni prostor u golemi prtljažnik u kojem možete i po pljusku i mećavi doma sigurno dovesti „špeceraj“, napravila je najkreativnije dizajnersko rješenje za pickupove u njihovoj povijesti.

U redu, sigurni smo da postoji neki „opičeni“ Amer sa drvenom kućicom nasađenom na teretni prostor Forda F-150 (ili vjerojatnije F-350 Super Duty) ali to je samo iznimka koja potvrđuje pravilo da F-150 trpi sve i svakoga pa je upravo zato toliko omiljen i popularan.

Funkcionalnost nije bila prioritet kada su u MVS-u razmišljali kako ponuditi originalno karoserijsko rješenje za zatvoriti teretni prostor Fordovog legendarnog pickupa. Brojne „rolete“ i pokrovne ploče su već davno isfurana shema pa su se sjetili, vjerojatno drugog najpopularnijeg automobila u Americi, Forda Mustanga. On je 1969. godine izašao u posebnom Mach 1 izdanju sa rešetkastim pokrovom na stražnjem staklu.

Upravo je on bio inspiracija za MVS kada su osmislili svoj Aero X pokrov za Ford F-150. Sada su na slatkim mukama jer narudžbe i upiti pljušte na sve strane, jer ipak su uspjeli povezati dva najpopularnija Fordova modela u jedno vozilo. Sa trenutnim proizvodnim kapacitetima mogu napraviti 8 do 10 Aero X pokrova u tjedan dana, što je prema navodnim upitima iz Forda oko 1000 puta manje od potrebnoga!


Pogledaj galeriju


Ford F-150 Aero X

Povratak na vrhpointer
Zatvori X