Pretraži
Stižu baterije koje će omogućiti doseg od čak 2000 km: Australska tvrtka bi mogla promijeniti tržište

Stižu baterije koje će omogućiti doseg od čak 2000 km: Australska tvrtka bi mogla promijeniti tržište

Objavljeno: 05/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Porsche

Stižu baterije koje će omogućiti doseg od čak 2000 km – Skoro svi proizvođači automobila posljednjih su se godina posvetili razvoju potpuno električnih vozila. Iako to nije bilo pretjerano očekivano, velike tehnološke kompanije poput Googlea i Samsunga uočile su i svoj „komad kolača“ u toj industriji te žele ozbiljno konkurirati, ali često zaboravljaju da su tu i brojne manje tvrtke koje imaju velik potencijal promijeniti to tržište.

Naime, australska kompanija Brighsun New Energy je nedavno otkrila da razvija bateriju za električna vozila čiji bi domet mogao biti gotovo dvije tisuće kilometara. Razvoj traje već osam godina, a njihovi stručnjaci otkrivaju da je riječ o litij-sumpornoj bateriji.

Zanimljiva je činjenica da su se brojne tehnološke kompanije okrenule baterijama tog sastava, ali svi nailaze na jednak problem – stvaranje dendritne kristalizacije na anodi i polisulfida na katodi. No australska kompanija tvrdi da su oni taj problem već odavno riješili.

Stižu baterije koje će omogućiti doseg čak 2000 km

S obzirom na to da su stručnjaci Brighsuna prvi riješili navedeni problem, njihove baterije sada kreću u testnu fazu te bi se mogle vrlo brzo pojaviti na tržištu ako se dobro pokažu. Litij-sumporne baterije imale bi veliku prednost nad klasičnim litij-ionskim jer je njihova energetska gustoća je od 5 do 8 puta veća.To znači da bi im radni vijek trebao biti gotovo dva milijuna kilometara, znatno duže bi trajale i brže se punile, a čak i nakon velikog broja punjenja i pražnjenja, zadržale bi približan kapacitet. U usporedbi se čak spominje i primjena ovakvih baterija u mobitelima gdje bi jedno punjenje bilo dovoljno za minimalno tjedan dana korištenja.

S druge strane, australska kompanija svakako treba požuriti ovaj razvoj ako želi osvojiti automobilsku industriju, jer trenutno postoji ogromna konkurencija. Tako je čak i korejski Samsung nedavno objavio da je vrlo blizu završetka razvoja baterije s krutim tvarima koje bi omogućile doseg veći od 800 kilometara po jednom punjenju.Stižu baterije koje će omogućiti doseg od čak 2000 km

Povratak na vrhpointer
Zatvori X