Pretraži
Stiže li za dvadeset godina – leteća Lada?

Stiže li za dvadeset godina – leteća Lada?

Objavljeno: 15/06/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Lada

Najveći ruski proizvođač automobila, AvtoVAZ, inače poznat po svojim Lada automobilima, navodno planira pomoću državne korporacije Rostec napraviti leteće putničko vozilo ili po nsašem- leteća Lada

Rusi će se tako pridružiti drugim svjetskim tvrtkama koje rade na sličnim projektima ili su već napravile prototipove letećih automobila.

Direktor AvtoVAZ-a, Nicolas Moore, tvrdi da bi se projekt ruskog letećeg automobila mogao realizirati u sljedećih par desetljeća.

“Imamo odličnu priliku da napravimo takvu vrstu vozila, s obzirom da je Rostec jedan od dioničara AvtoVAZ-a”, objasnio je Moore i dodao: “Razmišljamo da ovaj poduhvat ostvarimo u suradnji s Rostecom, ali za realizaciju će nam biti potrebno najmanje 20 godina”.

Najava AvtoVAZ-a o razvoju ruskog letećeg automobila dolazi ubrzo nakon što je Toyota otkrila vlastite planove za sličan projekt. Japanski proizvođač priopćio je naime da je uložio 353 milijuna dolara kako bi napravio leteći automobil.


Lada X-Ray koncept

Foto: Lada


 

Prototip Toyotinog letećeg automobila bit će predstavljen javnosti krajem 2018, a produkcijsko vozilo bi se trebalo pojaviti na tržištu do početka Olimpijskih igara u Tokiju 2020.


Pogledaj galeriju

Inače, prvi čovjek AvtoVAZ-a je u razgovoru s novinarima iznio i svoje viđenje stanja na ruskom automobilskom tržištu, nakon krize izazvane sankcijama zapadnih zemalja. On smatra da se tržište trenutno oporavlja, ali i da je u ovom trenutku prerano govoriti o njegovom rastu. Ipak, prema njegovim riječima, u drugoj polovici godine očekuje se da će automobilsko tržište u Rusiji zabilježiti rast prodaje.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X