Pretraži
STEYR Konzept – hibridna tehnologija seli u veseli svijet traktora!

STEYR Konzept – hibridna tehnologija seli u veseli svijet traktora!

Objavljeno: 12/11/2019 / Autor: Petar Bondek / Hibridna tehniologija se preselila i na njive! Copyright: CNH Industrial

Zetor by Pininfarina i Ford 9N su samo neki od primjera da traktori uz svoju funkcionalnost mogu oduševiti i estetikom. Što onda reći za konceptnog hibridnog Steyra?

I Lamborghini i Porsche su se u jednoj fazi bavili proizvodnjom traktora, a spomenutom Lambu je to bio izvorni posao, sve do problema s mjenjačem Ferrarija 250 GT i legendarnim raspletom. Steyr nije tako razvikan, no kad nešto izbaci – svi gledaju!

 

Snage i okretnog momenta ima na bacanje

STEYR Konzept je poseban po nekoliko stvari – ima modularni hibridni električni pogon, koji se sastoji od visoko učinkovitog dizel-motora, generatora i pet elektromotora koji se individualno kontroliraju. Takva arhitektura nudi podosta benefita, uključujući povećanu fleksibilnost i komfor.

STEYR-ovi elektromotori su umreženi da bi osigurali snagu tamo gdje je potrebna u danom trenutku, a e-okretni moment koji dolazi iz centralne baterije nudi dodatnu energiju pri radu pod najvećom snagom. Prednost ove arhitekture leži u manjem broju dijelova – nema mehaničkog prijenosa ni hidrauličnih komponenti, a da bi sve bilo još zericu učinkovitije tu je i pohranjivanje energije pri vožnji nizbrdo.

 

Stand By za Take Off

Da, ovdje su ništa ne baca, kao i u pravoj kuhinji vrhunskog restorana. Kada je potrebno traktor se može puniti preko obične kućne utičnice. Sva hidraulika na traktoru se pokreće strujom, uključujući PTO  (Power Take Off, za pogon priključaka).Elektromotori u glavčinama odlično djeluju na težište, a isporuka snage i okretnog momenta je trenutačna, što je uvijek lijepo kod radnog stroja.

 

Mislili ste da je sve navedeno previše fancy za jedan traktor? Što tek onda mislite o Head-Up Displayu?

 

Korak po korak…

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X