Pretraži
Stavili ju na dyno: Nova Toyota Supra ima puno više snage nego što piše u papirima

Stavili ju na dyno: Nova Toyota Supra ima puno više snage nego što piše u papirima

Objavljeno: 17/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Car and Driver/ Youtube

Nova Toyota Supra ima puno više snage nego što piše u papirima – Nova generacija Toyote Supre je za ovu godinu dobila pojačanje. Već snažan 3,0-litreni turbo redni ‘šestak’ je do sada razvijao 335 konjskih snaga, a u novoj verziji razvija 377 KS. Nažalost zbog prestrogih europskih ekoloških normi za motorna vozila, ova verzija će se prodavati samo u Sjedinjenim Državama.

No Amerikanci već naveliko rade testiranja s novom verzijom, a poznata novina Car and Driver je nedavno Supru stavila i na dyno test. Svi su znali da ovaj motor ima puno potencijala za modifikacije i da bi sigurno mogao razvijati preko 400 konjskih snaga, ali nitko nije očekivao da će Supra zapravo serijski razvijati takvu snagu.Nova Toyota Supra ima puno više snage nego što piše u papirima

Dyno test je pokazao da nova Supra ima zapravo znatno više snage nego što to sam proizvođač reklamira. Naime, kao što je prethodno navedeno, ova verzija u papirima ima 377 konjskih snaga, a na testu se pokazalo da samo na kotačima isti razvija gotovo 388 KS.

Svakako treba uzeti u obzir da postoji značajna razlika između snage motora i snage na kotačima jer se kroz sam pogon gubi čak oko 15 posto snage. Prema tome, poboljšani motor razvija čak oko 450 konjskih snaga, što je za 73 KS više nego reklamirano.Ono što je također zanimljivo jesu modifikacije koje je Toyota napravila za novu verziju. Naime, japanski proizvođač je jedino redizajnirao klipove kako bi stvorio bolju kompresiju motora te dodatno izmijenio ispušnu granu.

Upravo takve modifikacije pokazuju koliki potencijal ima ovaj poznati BMW-ov motor jer se uz samo ove dvije izmjene povećala snaga za više od 110 KS od prethodne verzije. Sve to je naravno dalo inspiraciju i brojnim tuning kućama jer se postavlja pitanje koliko bi Supra uz ozbiljne izmjene mogla razvijati snage.

Mnogi obožavatelji ovoga automobila su se protivili korištenju BMW-ovog motora u samim počecima, ali čini se da će ga uskoro početi i opravdavati jer se smatra da bi jednog dana mogao dostići i potencijale legendarnog 2JZ motora.


Pogledaj galeriju

Nova Toyota Supra ima puno više snage nego što piše u papirima

Povratak na vrhpointer
Zatvori X