Pretraži
Statistike u rujnu pokazale velik porast prodaje električnih automobila diljem Europe

Statistike u rujnu pokazale velik porast prodaje električnih automobila diljem Europe

Objavljeno: 10/10/2020 / Autor: Tin /

Velik porast prodaje električnih automobila diljem Europe – Iako u Hrvatskoj situacija s električnim automobilima još uvijek nije najbajnija, veće europske zemlje iz godine u godinu sve više koračaju zelenoj budućnosti o kakvoj se već duže vrijeme priča. O tome najbolje svjedoče posljednje statistike agencije CleanTechnica koje su pokazale koliko su udjeli električnih vozila postali značajni u ukupnoj prodaji automobila.

Naime, sve je predočeno u brojkama registriranih vozila za rujan 2020. godine pa je tako vidljivo da je u Velikoj Britaniji udio električnih vozila porastao na gotovo 10,5 posto od svih registriranih vozila u prošlome mjesecu. Možda nekima to ne zvuči kao mnogo, ali prošle godine u isto vrijeme je taj udio iznosio samo 3,7 posto, što je porast od tri puta.


Hynudai Kona Electric

VW ID3

Tesla Model Y


Velik porast prodaje električnih automobila diljem Europe

Njemačka je doživjela porast od čak četiri puta u usporedbi s rujnom prošle godine jer je sada udio električnih vozila rekordnih 15,6 posto. S obzirom na to da je Volkswagen tek nedavno pustio u prodaju novi ID.3 te je predstavljen model ID.4, porast flote električnih automobila bi u Njemačkoj u sljedećim mjesecima mogao još znatnije rasti.

Francuska je također doživjela lagani porast prodaje električnih vozila pa je tako u rujnu udio EV-a iznosio 10,6 posto od ukupnog broja registriranih vozila. No podaci za skandinavske zemlje poput Švedske i Norveške su praktički neusporedivi s bilo kojom od navedenih zemalja.Naime, u Švedskoj je u rujnu zabilježen pad tržišnog udjela vozila na bazi fosilnih goriva na najniži nivo u povijesti (47,3 posto), a suprotno tome električna vozila bi polako mogla prijeći u vodstvo s udjelom od čak 34,3 posto.

Norveška je s druge strane već „navikla“ na velik udio električnih vozila u floti pa je tako u rujnu zabilježen ogroman udio od 81,6 posto električnih vozila na ukupnom tržištu. Čini se da će Norveška biti i prva zemlja bez automobila na fosilna goriva jer je njihov postotak pao na bijednih 11,1 posto tržišnog udjela.

Za Hrvatsku još uvijek nisu dostupni podaci za ovu godinu, ali sudeći prema broju registriranih električnih vozila 2019. godine, situacija bi mogla krenuti prema boljem. Naime, prošle godine je u Hrvatskoj registrirano 730 električnih automobila, što nije puno, ali je opet značajno više nego godinu prije kada je bilo registrirano tek 452 vozila.


Pogledaj galeriju


Velik porast prodaje električnih automobila diljem Europe

Povratak na vrhpointer
Zatvori X