Pretraži
Statistika pokazala: Kabrioleti su sigurniji od njihovih kupeovskih verzija

Statistika pokazala: Kabrioleti su sigurniji od njihovih kupeovskih verzija

Objavljeno: 28/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Proizvođači

Kabrioleti su sigurniji od njihovih kupeovskih verzija – Brojni ekskluzivni proizvođači poput Audija, BMW-a, Ferrarija i Lamborghinija nerijetko rade kabrio verzije njihovih super i sportskih automobila. Tako se često mogu vidjeti modeli poput Gallarda i Huracana Spyder ili pak Ferrarija 488 Spider, ali ljubitelji brzine uvijek osporavaju njihove performanse zbog veće mase i ne toliko čvrste šasije.

No nova studija američkog instituta za sigurnost u prometu je pokazala da su takve kabrio verzije zapravo znatno sigurnije od njihovih originalnih izvedenica. Autor studije Eric Teoh svakako je na početku objasnio da kabrioleti fizički nisu sigurniji, ali da se statistički u njima događalo čak šest posto manje nesreća.

Kabrioleti su sigurniji od njihovih kupeovskih verzija

Institut NHTSA je koristio podatke američke policije koji su se sakupljali od 2014. do 2018. godine, a gledani su samo kupei i kabrioleti koji su do pet godina stari. Tako se osim prethodno spomenutog podatka otkrilo da je i čak 11 posto manje preminulih u kabrioletima, nego u kupeovskim verzijama istih automobila.


Abarth 70. godišnjica


Zašto je to tako? Teoh objašnjava da vlasnici spomenutih kabrioleta vjerojatno nemaju toliku želju za brzom vožnjom, kao što to imaju vlasnici kupeovskih verzija. Osim toga, kabriolete se će se češće vidjeti kad je vani sunčano i toplo, dok su ostali u prometu u skoro svim vremenskim uvjetima.

Zanimljivo je da zbog manjih prodajnih brojki kabrioleti zapravo ne polažu tolike sigurnosne testove, kao što je slučaj s normalnim automobilima, ali svejedno su poprilično sigurni. U tim slučajevima su proizvođači uzeli stvar u svoje ruke kako bi svojim kupcima omogućili što sigurniju vožnje.Gotovo svaki novi kabriolet je opremljen ili klasičnim sigurnosnim kavezom (roll-barom) ili onim koji iskače iz karoserije u slučaju prometne nesreće. Tako se putnicima uvijek jamči sigurnost, a na njima je da se vežu sigurnosnim pojasevima.

Stoga ako želite osjetiti vjetar u kosi, a do sada ste bili skeptični oko kupovine kabrioleta, ovo je svakako odlična vijest koji bi vam mogla dati samopouzdanja.


Pogledaj galeriju


Kabrioleti su sigurniji od njihovih kupeovskih verzija

Povratak na vrhpointer
Zatvori X