Pretraži
Starost guma: Kad je vrijeme za zamjenu i kako prepoznati loše gume?

Starost guma: Kad je vrijeme za zamjenu i kako prepoznati loše gume?

Objavljeno: 24/07/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay

Kad je vrijeme za zamjenu i kako prepoznati loše gume? – Gume su jedine komponente automobila koje su zapravo u dodiru s cestom te iznimno puno utječu na vožnju i ponašanje automobila na cesti. S obzirom na to da gume mogu biti presudni faktor u brojnim prometnim situacijama, svaki vozač bi svakako trebao posebno obratiti pažnju na starost i stanje guma na vlastitome vozilu.

Jedna od najbitnijih stavki prilikom kupovine guma upravo je njihova starost. Svaka guma na svojoj bočnici ima četveroznamenkastu oznaku DOT, a ona otkriva tjedan i godinu proizvodnje. Naprimjer, ako na gumi piše 3117, to znači da je ona proizvedena u 31. tjednu 2017. godine.


zimske gume i primjena


Kad je vrijeme za zamjenu i kako prepoznati loše gume?

Gume starenjem gube bitna svojstva pa mogu znatno utjecati na upravljanje i produžiti put kočenja. No bitno je razlikovati starost gume koja je korištena i one koja je skladištena. Brojni proizvođači guma imaju vrlo stroge standarde kako bi svojim kupcima osigurali jednake performanse za sve isporučene gume. Stoga nije nužno uvijek kupiti gumu s najnovijom DOT oznakom, nego jednostavno onu koja je skladištena u zadovoljavajućim uvjetima.

Nova guma u skladištu nije izložena vanjskim utjecajima i velikim oscilacijama temperature, nije napuhana i nije pod pritiskom. U tome slučaju ona će se unutar godine dana „potrošiti“  koliko bi i u tek tri tjedna da je korištena na vozilu. Tako ako je guma pravilno skladištena, zbog suvremenih materijala može se smatrati novom i do pet godina.S druge strane, ako je guma stara naprimjer tri godine, a puno je vožena i nije bila pravilno skladištena, vremenski uvjeti vjerojatno su joj podosta naštetili. U međuvremenu je mogla popucati, otvrdnuti i jednostavno izgubiti brojna svojstva.

Njemački autoklub ili poznatiji kao ADAC preporučuje da maksimalna starost guma bude oko osam godina i to i kod ljetne i kod zimske gume. Dok se ljetne gume, ako su u odličnom stanju, mogu voziti eventualno do deset godina starosti, sa zimskima se to nikako ne preporučuje jer će se one u pravilu voziti na mokrim i skliskim površinama.

Mnogi nemarni vlasnici u pravilu samo gledaju dubinu utora da odgovara zakonskom minimumu, ali tu su i brojni faktori koji mogu pokazati da je guma dotrajala. Najočitije su definitivno male pukotinice na bočnim zidovima i ripnama, ali svakako treba obratiti pažnju i na neravnomjernu potrošenost te izbočine koje stvaraju rizik od pucanja guma.

Gume su moguće i najbitnije sigurnosne komponente na svakome vozila pa njihovo stanje i starost ne treba uzimati olako. Ako uočite neku od navedenih mana, svakako preporučujemo da kupite nove gume ili barem bolje rabljene gume.


Pogledaj galeriju


Kad je vrijeme za zamjenu i kako prepoznati loše gume?

Povratak na vrhpointer
Zatvori X