Pretraži
SpaceX Starship MK-1 – impresivna budućnost svemirskih letova iz glave Elona Muska!

SpaceX Starship MK-1 – impresivna budućnost svemirskih letova iz glave Elona Muska!

Objavljeno: 01/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: SpaceX

SpaceX Starship MK-1 : Prezentacija SpaceX -a u Boca Chici u subotu navečer je bila savršeno postavljena – blještava raketa okupana mjesečinom, s istinskim vizionarom za mikrofonom…

Elon Musk je ovaj event osmislio sa željom da inspirira publiku, a “ne da napali ljude s pričama o budućnosti u svemiru“.  Glavna tema je bila raketa Starship MK-1, s tom sjajnom britanskom automobilističkom oznakom!


 

SpaceX Starship MK-1 : Ground Control to Major Elon…

Rakete moraju biti korištene nekoliko puta, nema više odbacivanja svemirskog otpada u stratosferi! Najbitniji dio Starshipa su rakete Raptor – koje moraju biti “nevjerojatno učinkovite s obzirom na vlastitu masu”, te se moraju često koristiti i puniti gorivom, kao na putničkim zrakoplovima. Tri “Sea Level” gimbal motora imaju potisak od 200 t, a tri vakuumska (fiksna) motora dodaju još 220 t.Usporedbe radi, F-22 “Raptor” ima potisak od 15.8 t. Da bi sam Starship imao što manju masu SpaceX se prebacio na nehrđajuči čelik za izradu trupa. Bonus leži u tome što čelik (301) zapravo čini raketu lakšom, jer podjednako dobro podnosi vrućinu i hladnoću , bez krhkosti kao posljedice. Zbog toga treba manje materijala za  toplinski štit, što znatno smanjuje cifru na vagi.

Sam Starship je visok 55 metara (165 m ukupno – sa “superteškim” boosterima). Sa “suhom” težinom od 120 t (bez goriva i tereta) može lansirati 150 t u orbitu (ili Mars) s potpunom mogućnošću ponovnog korištenja.

Starshipovi “Super Heavy” boosteri su priča za sebe – svaki ima 37 Raptor motora i šest nogu za slijetanje…

 

Koliko su Super Heavyji zapravo moćni? Imaju potisak DVOSTRUKO veći od Saturna V, najsnažnije rakete ikad poslane u svemir…

Zanimljiv dio je i onaj ekološki – Raptor motori zahtijevaju 3,5 t kisika za svaku tonu goriva, dok SpaceX Falcon 9 raketa koristi 2,5 tona kisika za svaku tonu goriva. Najbolje od svega, Musk je osmislio i međusobno “tankanje” raketa u orbiti, tako da nakon odvajanja jedna nastavi prema Mjesecu ili Marsu dok se druga vraća na Zemlju.

Uostalom, pogledajte video…meni se već od oštrine Muskove vizije vrti u glavi!

 

Pogledaj galeriju


SpaceX Starship MK-1

Povratak na vrhpointer
Zatvori X