Pretraži
Sono Motors SION : Ovo bi mogao biti prvi pravi električni automobil za narodne mase

Sono Motors SION : Ovo bi mogao biti prvi pravi električni automobil za narodne mase

Objavljeno: 12/09/2018 / Autor: Vozim HR / Foto : Sono Motors

Sono Motors SION : Lagana izgradnja, otpornost na hrđu i ogrebotine, odlična autonomija i prihvatljiva cijena su aduti ovog električnog pionira.

Zvuči kao savršen scenarij; ekološki prihvatljiv automobil koji  pomoću solarnih modula na sve strane puni svoje baterije. Da, Sion ima viSono sustav 330 integriranih solarnih ćelija zaštićenih polikarbonatom (slična konstrukcija kao kod vjetrobranskih stakala)koje nadopunjuju bateriju, a stvaraju same dovoljno energije za dnevnih 30 km. Vrijednih 330 ćelija može generirati vršnih 1,204 W, uz učinkovitost od 24%. Osim što napaja samog sebe, može djelovati i kao mobilna stanica za punjenje, uz pomoć obične kućne utičnice. Može puniti el. uređaje do 2,7 kW – 11 kW, ovisno o utičnici.

Osim zanimljivog koncepta napajanja najzanimljiviji i najzeleniji detalj Siona je breSono, filtriranje zraka pomoću specijalne mahovine na konzoli. Ona filtrira do dvadeset posto fine prašine i regulira vlažnost unutar Siona. Najbolja informacija je ta da mahovina ne zahtijeva apsolutno nikakavo održavanje. Znači, vrlo prihvatljivo za sve nas koji  ne mogu zamisliti sebe kako u jutarnjem ogrtaču s malom kanticom zalijevate orhideje, ciklame …i mahovinu u vlastitom autu. Dosad je mahovina u interijeru značila da ili imate ozbiljnih higijenskih problema  ili Vam je automobil spreman za rezalište, no eto – odjednom je mahovina poželjnija od mahagonija i karbona u interijeru vaše vozilice. Kuda ide ovaj svijet?Ponuda koju je nemoguće odbiti

Sionova baterija pruža autonomiju od 250 km, a plaćati je možete u obliku mjesečnog najma ili je kupiti odmah za cca 4.000€. Nitko ne može reći da nemate mogućnost izbora. Što se tiče ostalih gadgeta, klima uređaj je serijski, baš kao i ABS, alarm, ESC i zračni jastuci za vozača i suvozača,a postoji i mogućnost vuče tereta/prikolice do 750 kg. Da, 80 kW/109 KS i prijenos sa samo jednom brzinom nudi finu trakciju, čak i kad uvjeti postanu grbavi.

Prihvatljiv je i maksimum – 140 km/h, taman da ne upadnete u probleme, a ubrzanje je odlično – 9,0 do 100 km/h. A sad u glavu – koliko košta taj elektro-show? Samo 16.000€ (118.812,04 kn po današnjem tečaju) , uzevši u obzir da pričamo o prvom standardnom automobilu koji može sam puniti svoje baterije uz pomoć žute kugle na nebu i odvesti Vas na posao i natrag uz njeno punjenje. Usporedbe radi najjeftinija verzija BMW-a i3 (kojem je Sono zapravo direktan konkurent) iznosi 307.912,50 kn. Naravno da je završna obrada na strani BMW-a, no ukoliko Vam nije bitno da imate propeler i plavo nebo na poklopcu utičnice, zašto ne bi probali Sion?

Pregledan interijer s breSono filtriranjem zraka i desetinčnim dodirnim zaslonom za zabavu i praćenje funkcija ovog zabavnog mobilnog gadgeta je jednostavan, zaslon pokazuje koliko brzo idete i koliko Vam je baterija napunjena, te na lijevo pratite kilometražu. Nakon 24h ona se može preseliti desno gdje se zbraja s preostalim dosegom. Ima i opciju carSharinga, gdje uz pomoć goSono aplikacije možete odlučiti koliko želite dijeliti Sion. Kada netko pošalje zahtjev, može rezervirati i otključati Sion isključivo uz vaše dopuštenje.Što se tehnikalija tiče, tu je mali okretni krug od 11 m, ovjes je tipa MacPherson, preman za vožnju teži oko 1.400 kg (baterije teže 250 kg), dug je 4,1 m, širok 1,7 m a jak adut je i prtljažnik, s kapacitetom od 650 l . Koliko je publika dobro reagirala na prve puštene specifikacije govori i podatak da je Sono Motors već ubilježio 5.000 rezervacija. S njim dobivate garanciju na dvije godine ili 100.000 km, serijska LED svjetla, ISOFIX, sustav informacija i razbibrige s USB i Bluetooth povezivošću, četiri zvučnjaka i električni servo. Ljubitelji Subarua i starih BMW-a će cijeniti stakla bez okvira, no za one s obiteljskim obavezama je highlight ipak sjajno iskoristiv prtljažnik. Za svakoga ponešto…


Pogledaj galerijuSono Motors SION

Povratak na vrhpointer
Zatvori X