Pretraži
Šok, nevjerica – i video: WAYNE RAINEY ponovno vozi Yamahu!

Šok, nevjerica – i video: WAYNE RAINEY ponovno vozi Yamahu!

Objavljeno: 09/11/2019 / Autor: Petar Bondek / Screenshot : Moto America

Što se mene osobno tiče – ovo je vijest godine..ako ne i desetljeća!

Wayne Rainey je posljednji put sjeo na Yamahu tok kobnog poslijedpodneva 1993. u Misanu. Prvi zavoj devetog kruga bio je koban – Wayne je na Misano Adriatico došao s 11 bodova prednosti nad Schwantzom, a otišao je kući u invalidskim kolicima. Ni ja ni Kevin za vrijeme utrke nismo znali za težinu ozljeda pa smo (svaki na svoj način) slavili preuzimanje vodstva, sve dok  dr. Doriano Zappi nije prenio Associated Pressu da je Waynu probijeno plućno krilo …i slomljen šesti lumbalni kralježak. 26 godina kasnije Wayne se opet popeo na Yamahu…no ovaj puta na novu R1, ne na YZR500!

Poznat kao “Mr.Perfect” Wayne je u svojoj karijeri iz 95 startova u najsnažnijoj klasi odnio tri naslova svjetskog prvaka, 24 pobjede i 65 podija, no ova dva kruga na Yamahi R1 mu spadaju među Top 3 pobjede u životu.

Aktualni predsjednik MotoAmerice je u rodnoj Kaliforniji zasjeo na modificiranu R1 na inicijativu Yamaha Motor USA i Alpinestarsa, te odvezao nekoliko krugova.

Majstor od kojeg su učili Biaggi i Lorenzo nije zaboravio voziti, a osmjeh na njegovom licu govori sve. Ukoliko niste pročitali “His own Story” napisanu od strane Michaela Scotta i “Kevin Schwantz – The World’s Champion” Petera Clifforda, učinite to…pa makar su Vam posljednje knjige na listi bile “Eko-Eo” i “Vlak u snijegu”. Bit ćete si zahvalni – čak i ako baš ne obožavate motore!

Neponovljivi Wayne je ostao oduševljen tehnikalijama nove R1 (YZR nije imala ni traction control), a dečki u plavom su morali preseliti sve nožne kontrole na volan, modificirati sjedalo i – sve ostalo prepustiti Wayneu. Naravno da Wayne nije mogao dočekati ovaj dan, kartinzi su mu već malo dosadili.

Ova vijest će vjerojatno oduševiti i samog Kevina…nekad je hodao s Waynovom sestrom samo da mu digne živac, no svoju posljednju utrku (8 hrs Suzuke 2013.) je odvozio s Raineyevom Shoeicom na glavi. Toliko o respektu među najvećima…

 

Rainey je već 30 godina međunarodno priznata mjerna jedinica za talent, upornost – i nestvarnu brzinu!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X