Pretraži
Smart ipak nije mrtav. Možda je samo malo više…električan

Smart ipak nije mrtav. Možda je samo malo više…električan

Objavljeno: 08/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Smart

Električni Smart : Facelift verzije potpuno elektrirčnih Smartova su pred nama. Radi se o tri modela, EQ ForTwo, EQ ForTwo Cabrio i EQ ForFour. Osvježena ponuda Smartova bit će službeno predstavljena javnosti na ovogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu koji će se održati kasnije ovoga mjeseca.

Mercedes koji je glavni vlasnik Smarta ističe kako su oba električna Smarta, ForTwo i ForFour, doživjela pomlađivanje ali na ozbiljan način tako da ne ostavljaju dojam nezrelih automobila. Dizajnerske promjene nisu dramatične, svode se prije svega na prednju masku automobila koja sada ima krupniji saćasti otvor hladnjaka te ponešto drugačija svjetla.Uz dodane maglenke, glavna svjetla koriste LED tehnologiju a ispod njih se nalaze nešto veći i agresivniji otvori za zrak zbog kojih električni mališani izgledaju fokusirano na cestu i hvatanje pravih putanja u zavojima. Novi Smartovi doći će u tri razine opreme. Osnovna je Advanced, zatim slijedi Premium a najbolje opremljeni Smartovi nosit će oznaku Executive.


Smart EQ električni modeli

Smart EQ električni modeli

Smart EQ električni modeli


 

Električni Smart : Dometa, dometa nam dajte…

Dok će osnovna razine opreme uključivati središnji naslon za ruku i parkirne senzore, jača oprema Premium će imati panoramski krov i parkirnu kameru. Najviša razian opreme, Executive,  imat će kompletnu LED rasvjetu na prednjem i stražnjem kraju automobila, senzore za kišu, automatska prednja svjetla, automatsko tamnjenje retrovizora te naprednija svjetla za magu sa funkcijom pri skretanju vozila.

Pogonski sustav električnih Smartova ostaje nepromijenjen pa tako svi modeli dobivaju 17.6 kWh komplet baterija i elektični motor smješten kod stražnje osovine. Tehnologija brzog punjenja kod ovih Smartova imat će kapacitet od 22kW što će omogućiti punjenje do 80% za manje od 40 minuta.

Kada su u pitanu performanse, električni Smartovi nude konkurentne brojke pa tako razvijaju najveću snagu od 82 KS uz okretni moment od 160 Nm. Do 100 km/h ubrzavaju za oko 12 sekundi, ovisno o modelu Smarta. Za električne automobile, makar i ove gradske zujalice uvijek je bitan podatak od dometu, pa tako Smartovi s jednim punjenjem mogu potegnuti između 140 i 160 kilometara uz najveću brzinu od 130 km/h. U prodaji bi se trebali naći već u prosincu ove godine.


Pogledaj galeriju


Električni Smart

Povratak na vrhpointer
Zatvori X