Pretraži
Glupo i nepotrebno. Slijedeća novost u auto-industriji će biti pasivni 3D displayi

Glupo i nepotrebno. Slijedeća novost u auto-industriji će biti pasivni 3D displayi

Objavljeno: 20/08/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Bosch, Jaguar Land Rover

Nakon TFT i OLED displaya te općeg napada multimedijom, proizvođači elektronike ne spavaju – slijedeći skok u informiranju vozača je naravno 3D display!

 

UHD HMI za JLR i NAS

BOSCH i Jaguar Land Rover zasebno rade na slijedećoj generaciji human-machine interfacea (HMI) baziranom na pasivnoj 3D tehnologiji. Da, skoro cijelo stoljeće smo osnovne informacije o brzini, okretajima i temperaturama dobivali preko analognih instrumenata, a u roku od nekoliko godina smo prešli na TFT displaye, OLED-e, glasovne komande i 3D tehnologiju! Možda ljudska rasa i ne stoji tako loše s idejama?

U čemu je fora s 3D-om u automobilu? Što se gledanja filmova tiče, ona je prisutna da film učini spektakularnijim, koristeći faktor iznenađenja za porast endorfina i adrenalina kod gledatelja, no u vožnji to stvarno nije ni poželjno ni potrebno…Ono što vozač treba je pregledno i pravovremeno “iskakanje” upozorenja i sugestija koje ga ne ometaju u vožnji. Da, može biti tako jednostavno!

Dublji 3D display sadrži lakše uočljive informacije, a vrlo uočljivo je i svjetsko tržište automobilističkih zaslona. Da, i to postoji, i ne samo da postoji nego Global Market Insights predviđa strahovit porast tržišta zaslona sa sadašnjih 15 milijardi dolara na 30 milijardi dolara (26,7 milijardi Eura) već 2025. g.

Istraživanje JLR-ovog  Stereoscopic 3D-a se ostvaruje u suradnji s Centre for Advanced Photonics and Electronics (CAPE) na sveučilištu Cambridge.

Naravno, pouzdanost i dugovječnost su ključni faktori takvih tehnologija, jer doslovno moraju trajati i funkcionirati 100% koliko traje i sam automobil, od temperatura u rasponu od -40 do 120 Celzijevaca, uz sve vibracije…

Bosch je ponosan što danas koristi samo jedno računalo za cijeli kokpit, a sve kontrolne funkcije prolaze kroz jednu centralnu kontrolnu jedinicu, što smanjuje troškove i pojednostavljuje održavanje, uz mogućnost čestih updatea softwarea, baš kao na vašem mobitelu…

Već se veselim dobu autonomnog prijevoza kad ćemo imati viška ruku i vremena, taman da svatko na svom zaslonu u 3D -u gleda/sluša svoj omiljeni film/mjuzu…ili vozi simulaciju neke utrke na nekoj stazi iz povijesti…

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X