Pretraži
Skoro 3,000 potpuno novih BMW-a trune na ovoj „šoderici“ još od 2015. godine

Skoro 3,000 potpuno novih BMW-a trune na ovoj „šoderici“ još od 2015. godine

Objavljeno: 24/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: @littlerascalsracing / BMW

Sjećate se onih BMW-a skrivenih i zaboravljenih u napuštenom hangaru u Bugarskoj? Bilo ih je otprilike nepuni tucet. E, ovo je slično samo na američki (no dobro, kanadski) način. Znate kako Amerikanci imaju drukčiji pojam o vremenu od nas sa staroga kontinenta. Nama je povijest nešto od prije 500 godina, njima od prije pet godina. Bugarsko blago BMW-a datira iz prve polovice 1990-ih, dok je ovo kanadsko iz 2015. godine. I da, ovih u Kanadi ima malo više nego onih u Bugarskoj.

Izvjesna je brojka od 2,966 automobila koji trunu posljednje četiri godine na slobodnim vremenskim uvjetima. Pitate li se kako su dospjeli tamo i koja je njihova priča, podsjetit ćemo se na tu surovu kanadsku zimu u veljači 2015. godine. Tada je luku Halifax pogodila teška zimska oluja upravo nakon što je svježa pošiljka tada novih BMW-a i Minija dopremljena brodom.

Proglašeno je stanje vremenske nepogode a automobili su proglašavani neadekvatnima za isporuku kupcima. Isprva je situacija išla po principu individualne provjere a kasnije su zahvaljujući strahu prodavača i samog BMW-a od potencijalnih brojnih tužbi zbog neispravnosti svi automobili zahvaćeni tom olujom proglašeni tehnički neispravnima.


Groblje 3000 BMW-a

Groblje 3000 BMW-a

Groblje 3000 BMW-a


Do trenutka generalnog proglašenja neispravnima, velik broj tih automobila, koji su na prvu provjereni i utvrđeno je da su u dobrom stanju, je bilo isporučeno kupcima širom Kanade. Po općem opozivu svih uključenih autmobila, iste su trgovci u dogovoru s BMW-om prikupili nazad od kupaca te im zatim isporučili potpuno nove automobile.

Svi ovi koji su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme, u luci Halifax u veljači 2015. godine, okupljeni su na jednu hrpu na ovu nesretnu šodericu na drugoj obali Kanade u Vancouveru. Većina njih je proglašena neispravnima zbog potencijalne korozije na kablovima i elektronici ali i na drugim vitalnim dijelovima poput letve volana.

Među otpisanim automobilima možemo pronaći skoro cijelu ponudu BMW iz 2015. godine. Ima tu serije 2, serije 3, serije 4, serije 5, serije 6, serije 7, i3-ica, i8-ica, X1, Z4 kabrioleta, Mini Coopera, Coupea, Pacemana i Roadstera. Najtužnije među njima na zabilježenim slikama, koje je snimio jedan čitatelj u Kanadi, izgledaju automobili iz BMW-ove M-divizije, gdje nalazimo M4-ku i nekoliko M6-ica. Bila bi prava šteta ne iskoristiti ove automobile za neku korisniju svrhu od ove truleži kojoj su prepušteni.


Pogledaj galeriju


Groblje 3000 BMW-a

Povratak na vrhpointer
Zatvori X