Pretraži
Škoda i službeno predstavila nabržeg Kodiaqa u vRS izvedbi

Škoda i službeno predstavila nabržeg Kodiaqa u vRS izvedbi

Objavljeno: 05/10/2018 / Autor: Mihael / Foto: Škoda

Veliki Škodin SUV, sada znamo službeno, bit će dostupan i u najsportskijoj cestovnoj izvedbi. Riječ je o Kodiaqu vRS sa 2.0-litrenim dizelašem potpomognutim dvama turbopunjačima. To je ujedno i najsnažniji serijski dizelski motor u povijesti Škode.

Najveća snaga koju može dati jest 240 KS no prava tajna vRS-ovih perfrmansi leži u impresivnih 500 Nm okretnog momenta dostupnog u rasponu od 1750 do 2500 o/min. Time omogućuje izvrsne performanse ubrzanja od niskih okretaja, ključno za jednog dizelaša sa sportskim DNK.

Sve ove karakteristike Kodiaqovog novog motora omogućuju mu najveću brzinu od 220 km/h uz ubrzanje od 7 sekundi do 100 km/h. Kao krunu ovakvih performansi, Škoda Kodiaq postigla je rekordno vrijeme na „zelenom paklu“, brdovitoj i šumovitoj stazi Norschleife, u kategoriji automobila sa sedam sjedala. Vrijeme od 9 minuta i 29.84 sekunde odvezla je u rukama kraljice Nordschleifea, Sabine Schmitz.


Škoda Kodiaq vRS

Škoda Kodiaq vRS

Škoda Kodiaq vRS


Unutrašnjost Kodiaqa vRS ostavlja dojam sportaša po uzoru na ponajbolje Audijeve RS modele što svakako nije loša kritika. U tom stilu dizajnom nas još više podsjeća komandna i instrumentna ploča koja je uvelike digitalizirana te vozaču omogućuje pregršt informacija o njegovom češkom limenom ljubimcu.

Među zanimljivijim podacima, iako se radi o sportskom SUV-u, jest i njegova potrošnja dizela. Prema službenim podacima iz Škode, novi Kodiaq vRS troši svega 6 litara dizela na prijeđenih 100 km. Ukoliko se želite okušati u dostizanju rekorda Sabine Schmitz, nemojte očekivati tako skromnu potrošnju goriva, no važno je znati da ukoliko vam srce tako hoće, sportski nastrojeni Kodiaq možete voziti i vrlo štedljivo uz nisku potrošnju.

Za razliku od običnih izvedbi Kodiaqa, vRS se isporučuje isključivo sa DSG mjenjačem sa dvostrukom spojkom, te pogonom na sva četiri kotača koje krase 20-inčni Xtreme alu-naplatci.


Pogledaj galeriju


Škoda Kodiaq vRS

Povratak na vrhpointer
Zatvori X