Pretraži
Sigurniji od Durexa: Teslini električni modeli najsigurniji auti u 2019.

Sigurniji od Durexa: Teslini električni modeli najsigurniji auti u 2019.

Objavljeno: 09/01/2020 / Autor: Vozim HR / Foto: EUroNCAP

Teslini električni modeli najsigurniji auti u 2019 – Europski program za procjenu novih auotmobila, ili skraćeno EuroNCAP, čiji stručnjaci sigurnost automobila na europskom tržištu procjenjuju još od 1996., u prošloj je godini testirao čak 55 modela različitih proizvođača, a najvišu ocjenu – svih pet zvjezdica – zaslužio je čak 41.

Među njima je, zanimljivo, puno električnih vozila. Pri procjeni sigurnosti vodi se računa o zaštiti odraslih, djece i pješaka, kao i o sigurnosnoj opremi. Automobili se dijele prema klasama, što znači da se ne mogu međusobno uspoređivati modeli u različitim klasama jer kriteriji nisu isti, a testiraju se isključivo u verziji sa serijskom sigurnosnom opremom, dodatna se uopće ne uzima u obzir. Pobjednici dobivaju titulu “Najbolji u klasi”. Evo koji su najbolje ocjenjeni automobili u 2019. prema instituciji EuroNCAP… 

Teslini električni modeli najsigurniji auti u 2019

U nižoj klasi, prema mišljenju europskih stručnjaka za sigurnost, prvo mjesto dijele Renault Clio i Audi A1. Clio kao jedan od najpopularnijih automobila u klasi, a A1 kao luksuzni supermini. Na drugo se mjesto, s minimalnim zaostatkom za vodećima, parkirala Ford Puma.

U nižoj srednjoj klasi najsigurnijim je ocijenjen njemački coupe s četverim vratima Mercedes CLA, a u stopu ga prati jeftiniji, ali ništa manje zanimljiv japanski kompakt – Mazda 3.

  

Ljubitelji električnih automobila doći će na svoje kad čuju da u srednjoj klasi – s identičnim brojem bodova – vladaju Tesla Model 3 i BMW serije 3. Tesla se sad serijski isporučuje sa Security Assistom, dok je BMW poradio na sigurnosti pješaka. Slijedi ih Škoda Octavia.

Model X, Teslin luksuzni električni SUV, osvojio je prvo mjesto u kategoriji SUV, ispred drugoplasiranog Seata sa sedam sjedala – Tarraca. Najbolje ocijenjeni mali SUV/MPV je Subaru Forester, a drugo mjesto podijelili su Mazda CX-30 i Volkswagen T-Cross.

I šećer na kraju, u kategoriji električnih/hibridnih vozila prvo i drugo mjesto podijelila su dva Teslina modela – Model 3 osvojio je prvo, a Model X drugo.


Pogledaj galeriju

Teslini električni modeli najsigurniji auti u 2019

Povratak na vrhpointer
Zatvori X