Pretraži
SerafiniStile Montreal Vision GT – Emotivna posveta Gandinijevoj predivnoj Alfi Romeo  iz 1970-ih!

SerafiniStile Montreal Vision GT – Emotivna posveta Gandinijevoj predivnoj Alfi Romeo iz 1970-ih!

Objavljeno: 24/10/2019 / Autor: Petar Bondek / KLinac, Alfa, opsesija...Zvuči poznato? @SerafiniStile

Alfe Vam se jednostavno uvuku pod kožu. To se dogodi nesvjesno, ponekad i protiv naše volje. Jedan pogled u te namrštene farove – i hipnotizirani ste!

Tu je – na suvozačkom sjedalu tatine Alfe Romeo Montreal na Fiorano Modenese vozačkom susretu sredinom 1980-ih. Današnji majstor dizajna Luca Serafini, autor ovih sjajnih vizija modernog Montreala.

 

Čudne stvari u predivnoj karoseriji

Samo ime je ova Alfa dobila po mjestu održavanja sajma na kojem se po prvi puta pojavila, no osim savršenog dizajna je sve manje – više bila katastrofa. Mali 2,6 litreni V8, rahitičnih 200 KS, stvoren da Vašem mehaničaru izgradi vilu na moru – točno preko puta Vašeg psihijatra!

 

Dva spojena motora iz Giulije i podvozje s istog modela nisu išli u korak s ljepotom – Montreal je bio supermodel s bipolarnim poremećajem, totalno navučen na kokain!

 

Ali, Alfe imaju tu neku magnetičnost – naravno da Vas počne zanimati dizajn kad Vam nešto ovakvo čuči u garaži. Nije čudo da je Luca počeo črčkati razne karoserije s čudnim prorezima i usisnicima na krivim mjestima.I osobno sam proživio tu fazu, pa ga u potpunosti razumijem, samo što moja ljubav iz osnovnjaka nije bila Montreal nego Alfetta (coupe). Režanje dvolitrenog bialbero motora s 130 KS je stvaralo ovisnost, pa nije čudo da se neki klinac navuče na Alfin V8, koliko god loš bio.

Danas su Alfe na potpuno drugačijem dinamičkom nivou, no nekako im nedostaje coure sportivo, što je više osjećaj nego skup brojki. Mirisi, oblici, taktilni dojmovi – sve to čini sliku automobila u našoj svijesti. Ne moraju biti ni savršeni, ni najbrži ni snažniji od 600 KS da bi bili važni – ponekad je dovoljno da budu – Alfe!

Baš poput Lucine vizije Montreala Vision GT-a…

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X