Pretraži
SENZACIONALNO – Ford omogućuje slabovidnim i slijepim osobama da „vide“ kroz prozor automobila

SENZACIONALNO – Ford omogućuje slabovidnim i slijepim osobama da „vide“ kroz prozor automobila

Objavljeno: 08/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: Ford

Ford nije napravio veliku vijest od predstavljanja tehnologije koja zvuči pomalo znanstveno fantastično. Riječ je o tehnologiji koja omogućuje slijepima da „vide“ kroz prozor automobila u kojem se voze. Ljepote prirode koja nas okružuje, svaki vizualni doživljaj i interakcija popraćena i vizualnim iskustvom za mnog od nas spada u uobičajenu svakodnevicu.

Osobaa koje imaju otežan vid ili su potpuno slijepe, takva iskustva su svojevrsna nepoznanica. Teško se postaviti u poziciju osobe koja zapravo ne vidi svijet oko sebe pa emocije, doživljaje i iskustva upija pretežito nekim drugim osjetilima. Ford je pokazao kako je moguće da i slijepi na određen naičin vide svijest oko sebe.

  

Tehnologija koja to omogućuje svodi se kombinaciju brojnih vibracija koje se pak prenose na staklo automobila. Ford je u suradnji sa tvrtkom Aedo predstavio uređaj imena „Feel The View“ (op. a. osjeti pogled). Uređaj se postavlja na bočno staklo automobila a pritiskom na tipku kamera koja je dio uređaja stvara sliku te ju dalje pretvara u monokromatsku shemu.


slijepi vide pomoću Forda

slijepi vide pomoću Forda

slijepi vide pomoću Forda


Na osnovu toga uređaj može do 255 nijansi sive pretvoriti u jednako toliko različitih vibracija na staklu precizno ocrtavajući okoliš koji nas okružuje. Slijepa osoba stvorenu sliku doživljava putem dodira na staklu a vibracije joj pomažu da interpretira ono što slika prikazuje. Moram priznati da je lijepo vidjeti kada velike kompanije brinu i o drugim stvarima osim vlastitog profita.


Pogledaj galeriju


slijepi vide pomoću Forda

Povratak na vrhpointer
Zatvori X