Pretraži
Šef Jaguar Land Rovera poručuje: „Električni automobili neće pojeftiniti tako skoro.“

Šef Jaguar Land Rovera poručuje: „Električni automobili neće pojeftiniti tako skoro.“

Objavljeno: 17/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Jaguar

Električni automobili vruća su tema svijeta autoindustrije i svih onih zainteresiranih u tom području. Vozite li automobil, bilo kakav, makar tvrdili da vas električni automobili ne zanimaju, sve što se događa oko njih u većoj ili manjoj mjeri se tiče i upravo vas, htjeli vi to ili ne. Preobražaj autoindustrije sa benzinaca i dizelaša na električne automobile neminovna je pojava.

Donedavni ključni tehnički problemi i ograničenja poput dugog vremena punjenja akumulatorskih baterija i nedovoljnog dometa na jednom punjenju za bilo kakav ozbiljniji međugradski put danas su značajno reducirani. Najnoviji električni automobili prelaze i preko 500 kilometara na jednom punjenju, a za nadopunjavanje baterija do razine dovoljne za nastavak puta potrebno je otprilike oko pola sata.

Više manje prevladavši tehničke prepreke, autoindustrija sa svojim novim električnim zujalicama suočava se sa problemima financijske i ekonomske prirode. Ideja električnih automobila nije da postanu i ostanu u funkciji prestižnih igrački bogataša. Namjera je u krajnjoj liniji elektrificirati čitav vozni park na globalnoj razini. Međutim, kako kaže jedna izreka – „I put do pakla je popločen dobrim namjerama.“


električni automobili neće pojeftiniti skoro

električni automobili neće pojeftiniti skoro

električni automobili neće pojeftiniti skoro


Želje su jedno a stvarnost može biti nešto sasvim drugo. Problemu visoke cijene električnih automobila pokušavaju doskočiti i najveći igrači u to biznisu, poput njemačkog diva Volkswagena i francuskog Renaulta, koji oboje najavljuju rekordno niske cijene svojih novih električnih automobila koji bi trebali prebaciti mase ja električni pogon.

Prvi čovjek Jaguar Land Rovera, jedne od kompanija koja najintenzivnije radi na dugoročnom širenju ponude električnih automobila poručuje da cijene automobila na struju neće pasti još kroz sljedećih tri do pet godina. Razlog tome su baterije, koje u pravilu čine najskuplji dio električnih automobila.

Zbog nedovoljno guste i razvijene infrastrukture punionica, električni automobili moraju imati velike baterije kako ne bi patili od nedovoljne autonomije. Velike baterije ujedno znače i velike cijene automobila pa se može zaključiti da bi upravo smanjenje kapaciteta najskuplje komponente u automobilu trebalo dovesti i do njegovog  pojeftinjenja kojeg svi žarko priželjkuju.

Prema riječima Ralfa Spetha, šefa JLR-a, potrebno je izgraditi infrastrukturu punionica kako bi automobili mogli nesmetano voziti te imati dostupan izvor struje na svakom koraku. Naravno, tu opetdolazimo do problema sa učestalim punjenjem koje čini dulja putovanja nepraktičnima. Ukoliko se uspije postići da baterije manjeg kapaciteta imaju mogućnost vrlo brzog punjenja, moglo bi se pronaći rješenje gorućeg problema električnih automobila. Šala nije namjerna, niti na Teslin račun.


Pogledaj galeriju


električni automobili neće pojeftiniti skoro

Povratak na vrhpointer
Zatvori X