Pretraži
Seat Leon je dobio Cupra izvedbu. Najjači je karavan sa 310 KS a stiže i vrući PHEV

Seat Leon je dobio Cupra izvedbu. Najjači je karavan sa 310 KS a stiže i vrući PHEV

Objavljeno: 23/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Cupra

Nova Cupra Leon – Cupra, sportski podbrand španjolskog Seata, predstavio je svoju verziju popularnog gradskog kompakta Leon. Sportski Leon ili kako se službeno zove Cupra Leon, bit će dostupan u dvije karoserijske izvedbe. Prije svega tu će biti klasičan gradski kompakt sa petora vrata u nimalo klasičnoj pogonskoj izvedbi. Pored gradskog kompakta u vrućoj Cupra režiji, dobit ćemo i još usijaniji karavanski Leon.

Izvana, Cupra Leon izgleda pomalo zlobno u odnosu na redovni Seat Leon. Tome nisu jedini razlog dvije mat opcije kada ćete si birati boju nove Cupre. Prednja maska je sportskija i agresivnija sa većim otvorima za zrak spremnima da progutaju cestu ispred sebe. Taj imidž se odlično nadopunjuje sa još uvijek svježim logotipom Cupre boje bakra.

  

Nova Cupra Leon dizajnirana je i konstruirana u tvornici Martorell u blizini Barcelone a glavni konkurenti će joj biti kompaktni sportaši sa pogonom na prednjoj osovini. Tu odmah možemo svrstati već provjereno dobrog Forda Focusa ST a njemu uz bok svakako ide i odlični Hyundai i30N koji je za svog prilično kratkog životnog vijeka osvojio srca mnogih oktanoglavaca.


nova Cupra Leon

nova Cupra Leon

nova Cupra Leon


 

Nova Cupra Leon

Vrući gradski kompakti su još do prije nekoliko godina bili skupina relativno jednostavnih automobila koji su se borili za naklonost vozača sa povećom količinom superjakog gela za učvršćivanje u kosi. Danas imamo višeslojnu konkurenciju koju možemo podijeliti u razne podklase jer proizvođači nabrijavaju sve od gradskih superminija do većih automobila poput Škodine Octavije.

Uparvo taj popularni model u svojoj vRS izvedbi bit će jedan od ozbiljnih konkurenata Cupra Leonu. Vjerojatno glavni „partybreaker“ za Cupru će biti automobil koji joj je i mehanički najsličniji, novi Golf GTI osme generacije. Zahvaljujući „pravoj“ državi proizvodnje i neupitno „sjajnijem“ logotipu, ne sumnjamo da će Golf svima u klasi pa tako i Cupri zagorčati život.

Nova Cupra ipak skriva asa u rukavu ako pitate nas. I ne, to nije plug-in hibridna verzija sa 1.4-litrenim TSI motorom uparenim sa elektromotorom i 13 kWh baterijom. Jest da hibrid daje uglednih 245 KS, ali to je ipak samo predjelo. Glavna stvar stiže u formatu 2.0-litrenog TSI agregata u karavanskoj verziji. Taj će motor usput budi rečeno biti dostupan u tri izvedbe snage, 245 KS, 300 KS i 310 KS.

Pogađate, nama je najzanimljiviji posljednji u nizu. Ne toliko zbog 10 KS više koliko zbog činjenice da Cupra Leon u toj specifikaciji ima i pogon na sve kotače dok slabije verzije snagu prenose samo na prednju osovinu. Da stvar bude slađa, specifikacija od 310 KS rezervirana je isključivo za karavan. O sportskim karavanima ne trebamo puno pisati, oni jednostavno zrače nečim posebnim a ovo je savršen automobil za sve one kojima je Audi RS6 ipak malo prevelik zalogaj.


Pogledaj galeriju


nova Cupra Leon

Povratak na vrhpointer
Zatvori X