Pretraži
Seat Cupra Ateca vs VW Golf R – pobjednik bi vas mogao iznenaditi

Seat Cupra Ateca vs VW Golf R – pobjednik bi vas mogao iznenaditi

Objavljeno: 09/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Snaga klade valja, a um caruje. Stara je to izreka koja se može primjeniti na nebrojenim situacijama iz svakodnevnog života. Je li tome tako kada su automobili u pitanju, uvijek vrijedi provjeriti. Zaostaci iz Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji i dan danas pokazuju svoju veliku korist u svijetu automobilizma i motorsporta.

Naravno, mislimo na brojne avionske piste i male aerodrome koji su sredinom stoljeća služili za obranu Otoka, a sada služe za brojne oglede automobila.

Danas su na rasporedu mehanički dva vrlo slična automobila, što lako moguće ne biste pomislili gledajući ih onako izvana. Najezda crossover SUV-ova križanih sa skoro svim ostalim klasama automobila, logično sa sobom donosi i njihove sportskije verzije.

Tako sada imamo Seat Cupru Atecu i primjerice Audi SQ2, a oba modela mogu svoje postojanje zahvaliti dvama „normalnim“ automobilima, Golfu R i Audiju S3.

Gledajući cijelu tu grupu automobila, nameće se zanimljivo pitanje a posegnut ćemo za još jednom narodsko filozofskom formulacijom – je li prvo bila kokoš ili jaje? Odgovor na konkretno to pitanje prepuštamo nekim većim umovima, a mi ćemo se posvetiti našem Golfu R i Cupri Ateci. U odnosu između njih dvoje znamo tko je nastao prvi, ali znamo li tko je brži na 402 metra s mjesta? Odgovor slijedi.


Cupra Ateca vs Golf R

Cupra Ateca vs Golf R

Cupra Ateca vs Golf R


Ali prvo malo tehnikalija, konteksta radi (i za neupućene). Seat Cupra Ateca raspolaže sa 300 KS iz 2.0-litrenog turbobenzinca uz okruglih 400 Nm. Do 100 km/h stiže za 5.2 sekunde uz najveću brzinu od 247 km/h. S druge strane, Golf R ima 310 KS, 400 Nm i do 100 km/h stiže za 4.6 sekundi a plafon je na 267 km/h.

Ukratko, mrvu više snage, bolja aerodinamika i manja masa daju definitivnu prednost Golfu.

Što nezgrapni Seat treba napraviti da bi došao na otprilike istu razinu s Golfom? Otići u pekaru pojesti burek? Pogrešno! Točan odgovor je posjetiti radionicu s tri slova iznad ulaza – ABT.

Nakon kraćeg zahvata Cupra Ateca izlazi van sa asom u rukavu, ili bolje rečeno ispod haube. Sada ima 350 KS i 440 Nm.

U ponovljenom ogledu s Golfom R koji je odlučio ostati na bureku umjesto otići kod ABT-a, Cupra Ateca ABT mu je održala životnu lekciju, da nije sve u masi a kada se spoje um i snaga, samo nebo je granica. Tako je pomalo neugledna Cupra Ateca pobijedila Volkswagenovog šampiona. Rekli bi neki – šok i vjeverica… pardon, nevjerica!


Pogledaj galeriju


Cupra Ateca vs Golf R

Povratak na vrhpointer
Zatvori X