Pretraži
Scania NXT : V8 je stvar prošlosti, Scania se baca na budućnost gradskog prijevoza

Scania NXT : V8 je stvar prošlosti, Scania se baca na budućnost gradskog prijevoza

Objavljeno: 11/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: Scania

Scania NXT : Dobrodošli u NXT budućnost! Scanijin električni samovozni projekt pruža odgovore na mnoga pitanja…

Koliko ekonomično Vam zvuči slijedeći koncept; autonomno vozilo na baterije/elektromotore koje ujutro i popodne služi za prijevoz građana, a između toga služi za distribuciju robe, a kad poštena radnička klasa odlazi na počinak (ne može odma’ u Raj!) NXT kreće u skupljanje otpada!

 

Novac nikad ne spava – pa neće ni Scania!

Prebacivanje na održivi prijevozni sustav je više stvar isplativosti nego ekološkog osvješćivanja, što je sve češća pojava – nikoga ne zanima ekološki dio priče ukoliko na kraju te iste priče nešto ne zaradi. Ljudi su ponekad vrlo praktična vrsta…

Gordon Gekko je tvrdio da novac nikad ne spava, a kako stvari stoje – neće spavati ni Scania!

Upravo iz ekonomičnog kuta gledanja ova priča izgleda kao da bi se već sutra mogla zakotrljati, no realni timing priče govori da će ovaj koncept postati stvarnost oko 2030., no zapravo koristi neke resurse koji su već raspoloživi!

 

Scania NXT – Tri opcije na jednoj šasiji

Prednji ili stražnji moduli su predviđeni za montažu na šasiju – autobus, dostavno vozilo ili kamion za skupljanje smeća, ovisi o potrebi – recept je fantastičan! Prednji i stražnji modul se odvajaju i spajaju s novim centralnim po potrebi…jednostavnije ne može, doslovce na razini Dupla!

Koliko je fantastičan uživo ćete moći provjeriti već početkom srpnja na UITP Global Public Transport Summitu u Stockholmu!

Da bi se dogodila najavljena tektonska promjena u prijevozu prvo je potrebno pripremiti infrastrukturu, koja je uvijek najskuplji i najteži dio posla, pa onda tek uklopiti vozila kao šlag na torti.

Siguran sam i da je javna nabava ponešto transparentnija u Švedskoj nego u Lijepoj našoj, pa će natječaji teći bez većih problema, jer je dokazano da Švedi imaju znatno manje rođaka, zemljaka i zadebljanih koverti od nas…

Pogledaj galeriju

Scania NXT

Povratak na vrhpointer
Zatvori X