Pretraži
Scania NXT koncept – ovo vozilo može biti autobus, kamion ili što vam već zatreba

Scania NXT koncept – ovo vozilo može biti autobus, kamion ili što vam već zatreba

Objavljeno: 16/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Scania

Scania, kao jedno od ključnih imena vezano za trasport ljudi i dobara, u sklopu europskog giganta VAG grupacije, pokazuje novu razinu inovacije kada su u pitanju autonomna električna vozila budućnosti. Koliko god nam možda zvučalo neprivlačno, veća autonomnost vozila nego li je sada slučaj jest neminovna. Složit ćemo se da bi u nekim specifičnim situacijama doista bio manji stres prepustiti vozilu da samo vozi nego li da se mi mučimo.

Konceptno modularno vozilo imena NXT najnovija je kreacija iz redova švedske Scanije, a posebno je po tome što se može prilagoditi raznim zadacima urbanog prijevoza bliske nam budućnosti. Scanija opisuje NXT kao vozilo koje bi unutar jednog radnog dana moglo imati i mijenjati više funkcija.

Primjerice, ujutro bi NXT mogao sa postavljenom putničkom kabinom voziti radnike na posao poput redovnog javnog prijevoza, a isto bi tako moga radnike voziti s posla nazad prema njihovom odredištu. U međuvremenu, tokom dana NXT bi mogao prevoziti razne vrste dobara kao autonomni dostavljač, naravno koristeći teretno transportnu kabinu u tu svrhu. Za potpuno iskorištavanje potencijala, po noći može služiti kao vozilo za odvoz smeća s postavljenom odgovarajućom kabinom.


samovozna Scania NXT

samovozna Scania NXT

samovozna Scania NXT


Ključna razlika između Scanije NXT i primjerice sličnih koncepata napravljenih od Mercedesa ili Rinspeeda jest modularna karakteristika ne samo kabine nego i podvozja. Prednji i stražnji pogonski moduli koji uključuju zasebne elektromotore, osovine i kotače, međusobno nisu povezani, odnosno može ih se razdvojiti.

Prednost takvog koncepta jest njegova izrazita prilagodljivost i fleksibilnost u ispunjavanju različitih funkcija od kojih smo neke već i spomenuli. Primjera radi, nisu iste potrebe vozila koje prevozi putnik kao i dostavnog vozila koje se možda treba kretati užim, teže dostupnim ulicama. Promjenjiv međuosovinski razmak modularnim sklapanjem i rasklapanjem cijelog vozila, doista je zanimljiva funkcionalnost.

Komercijalna uporaba vozila koje će se temeljiti na NXT konceptu predviđena je za 2030. godinu. U Scaniji su svjesni da se trebaju još ispuniti brojni uvjeti za potpuno električna i autonomna vozila kako bi NXT mogao postati dijelom naše svakodnevice. U svakom slučaju, dobra volja Scanijinih inženjera i stručnjaka pa i sama tehnologija su tu, ostaje nam za vidjeti kako će se društvo i politika organizirati i pripremiti za dolazak budućnosti.


Pogledaj galeriju


samovozna Scania NXT

Povratak na vrhpointer
Zatvori X