Pretraži
Samsung razvija baterije u čvrstom stanju. Automobili će ići i do 800 km s jednim punjenjem

Samsung razvija baterije u čvrstom stanju. Automobili će ići i do 800 km s jednim punjenjem

Objavljeno: 17/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Samsung / pexels.com

Samsung baterije u čvrstom stanju – Znanstvenici u Samsungovom naprednom institutu za tehnologiju i u Samsungovom institutu za istraživanje i razvoj napravili su vjerojatno najveći iskorak kada su u pitanju baterije u čvrstom stanju. Na njih se već dugo vremena gleda kao na „joker“ kojeg znanstvenici čuvaju u rukavu a koji bi trebao riješiti brojne probleme i ograničenja klasičnih baerija kakve svakodnevno koristimo.

Otkrili su su da litij kao metal izaziva probleme na anodi baterija u čvrstom stanju pa su ga zamijenili sa tankim slojem mješavine srebra i ugljika. Litij koji se do sada koristio u ovakvim baterijama, prema Samsungovim istraživačima je glavni krivac izazivanja kratkog spoja za vrijeme punjenja baterija. To je pak dovodilo do vrlo karatkog vijeka trajanja čvrstih baterija .

 Godinama su baterije u čvrstom stanju smatrane kao odgovor na brojne probleme koji muče i ograničavaju električne automobile. Tehnologija baterija u čvrstom stanju osigurava veću gustoću odnosno pohranjivanje veće količine energije što kod automobila na struju znači veći domet na jednom punjenju.


Samsung baterije u čvrstom stanju

Samsung baterije u čvrstom stanju

Samsung baterije u čvrstom stanju


 

Samsung baterije u čvrstom stanju

Batrije u čvrstom stanju su sljedeći korak u tehnologij baterija nakon već uhodanih ali ograničenih litij ionskoh baterija. Glavni problemi koji sputavaju tehnologiju čvrstih baterija su vrlo visoka cijena te već spomenuti problemi sa opetovanim punjenjem. Samsung je navodno doskočio ovoj situaciji.

Baterija koju su razvili u Samsungu omogućila bi domet električnom automobilu od nekih 800 kilometara uz mogućnost sigurnog punjenja do 1,000 puta. Drugim riječima, to bi značilo da imamo bateriju koja je sposobna prevaliti u automobilu čak 800,000 kilometara prije nego li ju je potrebno zamijeniti s time da je baterija koju su napravili u Samsungu 50% manja od klasične litij ionske. Ipak, ova tehnologija još neće doći u komercijalnu uporabu nekoliko godina jer i sam Samsung priznaje kako treba još puno posla da bi baterija bila spremna za tržište.


Pogledaj galeriju


Samsung baterije u čvrstom stanju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X